Élő MúzeumCafé 54. – Éhen halt proletár-festő vagy sikeres művész? – Derkovits Gyula megítélései

Élő MúzeumCafé 54.
2014. április 10., csütörtök, 18:30 óra
Magyar Nemzeti Galéria
Éhen halt proletár-festő vagy sikeres művész? – Derkovits Gyula megítélései

A szocializmus iskolai irodalomkönyveiben a József Attila-versek mellé állandó illusztrációként az ő hóban csendőrcsizma-nyomok között véresen fekvő, agyonlőtt tüntetőt, vagy a kilakoltatási végzést olvasó munkásházaspárt ábrázoló képeit tették. Asztalosból lett művész, első világháborús sebesült, tüdőbeteg, egy ideig a kommunista párt tagja – a nagyon lentről jött, nagyon szegény, nagyon elnyomott, de nagyon tehetséges, nagyon szociálisan érző, gondolkodó, alkotó művész prototípusa volt. Akkor. Ma már tudjuk azt is, hogy életében is számos kiállítása volt, díjakat nyert, közgyűjtemények vásárolták a festményeit, műbarátok, kritikusok, galeristák igyekeztek könnyebbé tenni az életét. Ki volt hát Derkovits Gyula? – ezt próbáljuk meg kibogozni a Nemzeti Galéria kiállítása alkalmából szervezett Élő MúzeumCafén.

A beszélgetés résztvevői:
Bakos Katalin és Zwickl András művészettörténészek, a kiállítás kurátorai, valamint Molnos Péter művészettörténész, a Szemben a világgal című Derkovits-monográfia szerzője.

A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.
Az Élő MúzeumCafé a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtöki Múzeum+ rendezvényének a része, tehát arra belépőjegyet kell váltani, amivel az este 22:00 óráig tartó többi program is látogatható.

A beszélgetést szokás szerint rögzítjük, és az a későbbiekben az interneten megtekinthető lesz a www.muzeumcafe.hu weboldalon.

Forrás: Szépművészeti Múzeum