Kihúzták a XIX. Magyar Drámaíró Verseny cikkét

Kihúzták a szerzők és a közönség által is nagy izgalommal várt témát: az István, a király mai előadása előtt kisorsolták a legfrissebb Heti Válaszból a cikket, amely az ötletét adja a születendő daraboknak.

IMG_2710

A ma esti István, a király-előadást Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója két fontos ünnepi mozzanattal vezette be. Először, színházi világnap lévén, felolvasta Brett Bailey dél-afrikai drámaíró üzenetét – ez kellőképpen ráhangolta a részben gyanútlan közönséget a további csodavárásra. Többen ugyanis jegyük megvásárlásakor még nem is tudták, milyen meglepetések készülnek a színfalak mögött, s hogy részesei lehetnek a mindent eldöntő pillanatnak: a Magyar Drámaíró Verseny témája kihúzásának.

Idén a legfrissebb Heti Válasz cikkeiből – melyeket személyesen a főszerkesztő, Borókai Gábor hozott magával Budapestről, s kevert össze a színpadon egy kalapban – sorsolta ki a versenyt megálmodó Siposhegyi Péter fia, Siposhegyi Zoltán a szerencsés írást, melynek címe és szövege a születendő darabok témáját adja majd. Mint minden eddigi évben, most is nagy meglepetést és derültséget okozott a felolvasott cikkcím, mely így szól: Az alagút vége. Első felvezető mondata pedig (hogy a tartalomból is megsejtsünk valamit): Március 28-án – hacsak nem jön közbe valamilyen váratlan esemény – átadják a 4-es metrót.

itt-es-most-nemzeti-szalon-2015-2015-aprilis-25-2015-julius-19-mucsarnok-fotok-korhut-lili

És hogy melyik író melyik színészcsapatra írja darabját? A sorszámokat maguk a szerzők húzták ki egy cilinderből:

Drámaírók:
Székely Csaba: 1. csapat
Pozsgai Zsolt: 2. csapat
Vörös István: 3. csapat

Bábos drámaírók:
Szálinger Balázs: 1. csapat
Orbán János Dénes: 2. csapat
Fekete Ádám: 3. csapat

A szerzőknek holnap reggelig van idejük megírni azt a drámát, amelyet aztán a csapatok – egy-egy rendező irányításával – azonnal próbálni is kezdenek, és szombaton este bemutatnak a Jókai Színház nagyszínpadán. A bábdarabok esetében a bemutatók vasárnap lesznek.

A csapatok összetétele:
Dráma:
1. csapat: Besenczi Árpád, Fehér Tímea, Vadász Gábor, Nagy Erika, Tege Antal, Gubik Petra
2. csapat: Kolti Helga, Komáromi Anett, Csomós Lajos, Liszi Melinda, Gulyás Attila, Kovács Edit
3. csapat: Ullmann Mónika, Katkó Ferenc, Szabó Lajos, Kara Tünde, Presits Tamás, Babócsai Réka

Bábos dráma:
1. csapat: Dénes Emőke, Balázs Csongor, Csortán Zsóka, Szörényi Júlia, Nagy Róbert
2. csapat: Soós Emőke, Czumbil Örs, Biró Gyula, Nyirkó Krisztina, Hanyecz Debelka Róbert
3. csapat: Szőke Kavinszky András, Szőts Orsi, Terjék Attila, Aracs Eszter, Gábor Anita

Amint a Ma reggel legfrissebb műsorából, élő adásban kiderült: az 1-es csapat rendezője Szabó K. István, a 2-iké Béres László, a 3-ik csapaté Csurulya Csongor lesz.

A bábos daraboknál az 1-es csapatnak Hoffer Károly, a 2-esnek Veres András és a 3-as csapatnak Bartal Kiss Rita lesz a rendezője.

Fotó: A-TEAM/Nyíri A.
Forrás: Békéscsabai Jókai Színház