Mamma Mia! Beválogattak! – A Madách Színház sajtótájékoztatója egy rendhagyó bemutatóról

Hosszú éveken át tartó szervezést és várakozást követően a tavalyi év végén vált hivatalossá, hogy a világon először a Madách Színház kapja meg a Mamma Mia! című világhírű musical non-replica változatának színpadra állítási jogát. Ennek nyomán megkezdődhetett az az aprólékos munkafolyamat, melynek egyik állomása az a 2014. március 11-én tartott sajtótájékoztató volt, melyen többek között lehullott a szereplők kilétét addig elfedő lepel is.

Mamma Mia (11)

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója és a Mamma Mia! eredeti verziójától első ízben eltérő darab rendezője a New York kávéház patinás épületében beszélt arról a páratlan lehetőségről, mely véleménye szerint nem csupán a Madách Színháznak, hanem „az egész magyar színházi életnek” a javára válhat. Az 1999-es londoni ősbemutató óta a Mamma Mia! minden előadása Phyllida Lloyd rendezésén és Anthony Van Laast koreográfiáján alapult (ahogyan a 2008-as filmfeldolgozás esetében is), mely tendenciát először magyar alkotók törhetik meg a bevettől eltérő koncepciójú rendezéssel, koreográfiával, díszlettel és jelmezzel.

Szirtes Tamás az alapanyag kapcsán kifejtette annak kiválóságát, amit a különböző részletekből összegyúrt szerves egységben, a dalok köré épített karakterek és történetek harmóniájában lát, ami az átlagos jukebox musicalek (népszerű dalokkal operáló színpadi vagy filmes musicalek) közül kiemelkedő, „elemeiben is nagyszerű” művet eredményez.

interconnection-kiallitasmegnyito-a-koreai-kulturalis-kozpontban-1-2014-szeptember-4-foto-volgyes-valeria

Az új kihívás által támasztott elvárások a főszereplők precíz kiválasztásának procedúrájában is megmutatkoztak. A Madách Színház által hirdetett casting háromszáznál is több jelentkezőt mozgatott meg, ami Szirtes Tamás szerint két fontos dologra enged következtetni: egyrészt az új projekt igazán különleges mivoltára, másrészt arra a negatív felfogással szembeni szakításra, mely szerint egy szereplőválogatás csupán időpazarlás egy ismert színész számára. Szirtes szerint ez a magyar színészekben élő versenyszellem és felelősségteljes gondolkodás jele, hiszen „pontosan tudják, hogy minden szerepnek és minden darabnak mások az igényei”, a színész egy-egy adott szerep viszonyában való megismerésére pedig egy kreatív csapat által irányított casting bizonyul a leginkább célravezető módszernek.

A sajtótájékoztatón Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója is büszkeségét és izgatottságát fejezte ki, hiszen a megújult musicalt először 2014. augusztus 15-én láthatja a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékok keretein belül, mielőtt 2014. szeptember 26-27-28-án a Madách Színház látogatói is megtekinthetnék a Mamma Mia! első non-replica változatát.

Cikk, fotó: Pap Tamás

A Mamma Mia! budapesti szereposztása
Donna Sheridan: Gallusz Nikolett, Koós Réka, Kováts Kriszta
Sam Carmichael: Nagy Balázs, Sasvári Sándor, Stohl András
Bill Austin: Hajdu Steve, Szerednyey Béla
Harry Bright: Molnár László, Weil Róbert
Tanya: Détár Enikő, Ladinek Judit
Rosie: Balogh Anna, Sáfár Mónika
Sophie Sheridan: Muri Enikő, Simon Boglárka
Sky: Kiss Ernő Zsolt, Sánta László
Lisa: Lapis Erika, Tóth Angelika
Ali: Bori Réka, Trecskó Zsófia
Pepper: Berényi Dávid, Ekanem Bálint
Eddie: Németh Gábor, Pásztor Ádám

A Mamma Mia! szegedi szereposztása
Donna Sheridan: Kováts Kriszta
Sam Carmichael: Sasvári Sándor
Bill Austin: Szerednyey Béla
Harry Bright: Molnár László
Tanya: Détár Enikő
Rosie: Sáfár Mónika
Sophie Sheridan: Simon Boglárka
Sky: Sánta László
Lisa: Lapis Erika
Ali: Trecskó Zsófia
Pepper: Ekanem Bálint
Eddie: Pásztor Ádám