Mark Haddon – Simon Stephens: A kutya különös esete az éjszakában – Bemutató a Centrál Színházban

A 15 éves Christopher különleges fiú. Autista, ezen belül Asperger szindrómás, ami nagyjából annyit jelent, hogy bár rendkívüli képességei vannak, érzelmileg mégis megközelíthetetlen. Ám egy este brutális gyilkosság nyomára bukkan, és úgy dönt, nyomozásba kezd.

IMG_0030

IMG_0130

A szálak egyre messzebbre vezetnek, és a kamasz srác egész világa lassan átalakul, semmi sem az már, aminek látszik. A nyomozást megnehezíti Christopher különleges és zárt világa, hiszen az ő számára mást jelentenek a világból érkező jelek, másképpen értékeli őket, mint a kortársai, vagy akár a családja. A matematika és a fizika bűvöletében él, űrhajós akar lenni, mert odafönt kevés az ember. A fiú vélhetően legerősebben Tobyhoz, a fehér patkányához kötődik, és ez az érzelmi merevség próbára teszi az apja tűrőképességét.

IMG_0208

A prímszámok és négyzetes hatványok világából lassan előkeveredik az a kamasz, akinek terveznie kell, döntenie és önállósodnia. Innentől kezdve Christopher története egybecseng a világ összes tinédzserének történetével. Nincs különbség, mindenkinek elő kell bújnia a védelemből és elindulnia a felnőtté válás útján. Christophert ezen az úton olyan felnőttek kísérik, akik már régen megérkezhettek volna, de elkéstek, így aztán a színdarab végére érve lesznek kénytelenek vállalni a saját életüket. Fény derül a tettesre, de a családi titkok is napvilágra kerülnek.

Chirstopher világa ugyan szokatlan és ismeretlen, de a mindannyiunkra leselkedő világ is az. Még sincsen annyi különbség közöttünk, mint gondolnánk.

IMG_0240

IMG_0525

Haddon – Stephens: A kutya különös esete az éjszakában
felnőtté válás egy részben
Fordította : Baráthy György

Bemutató: 2014. március 8. szombat, 19:00

Szereplők:
Christopher Boon: Kovács Krisztián
Ed Boon: Scherer Péter
Judy: Pokorny Lia
Siobhan: Szilágyi Csenge
Mrs. Alexander: Borbás Gabi
Roger: Schmied Zoltán
Mrs Shears: Botos Éva
Punk lány: Ágoston Katalin
Peters tiszteletes: Papp János

Díszlettervező: Takács Lilla
Szcenikus: Barkovics Zoltán
Jelmeztervező: Zelenka Nóra
Dramaturg: Baráthy György
Súgó: Fodor Marianna
Ügyelő: Kele Gábor
A rendező munkatársa: Simányi Zsuzsanna
Rendezőasszisztens: Vándor Veronika
Rendező: Puskás Tamás

Az április 4-i előadást autizmus-barát formában és környezetben láthatják az érdeklődők, amelyhez a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány nyújt szakmai segítséget.

A színdarab a WARNER BROS. ENTERTAINMENT különleges engedélye alapján, a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

További előadások márciusban és áprilisban: 03.17. hétfő, 19:00 03.29. szombat,19:00, 04.04. péntek, 19:00, 04.19. szombat, 19:00, 04.22. kedd, 19:00

Forrás: Centrál Színház
Fotó: Tóth Viktória