Japán napok – Szépség és természet japánul

Március 8-án, szombaton 10 és 14 óra között minden a szépségről és a természetről szól a Modern Magyar Képtárban. A hét gyógynövény ünnepet megidéző program témája a természetközeli ázsiai gyógyászat és szépségápolás. A látogatók a shiatsu masszázs különleges élményéből kaphatnak ízelítőt. A shiatsu egy Japánból származó, az akupresszúra és a hagyományos kínai orvoslás alapjaira épülő masszázsterápia, mely élő, nyitott rendszerként a modern nyugati manuális medicina leghatékonyabb módszereit is magába olvasztotta és alkalmazza.

Japan_napok01

Lehetőség nyílik ikebana alkotásra. A természet teljességét szimbolizáló, ezer éves múltra visszatekintő ikebana kompozíció jól tükrözi a kiegyensúlyozott aszimmetriát, a visszafogott térrendezést kedvelő keleti gondolkodást. A látogatók a kaposvári Hirth Bonsai Kft. segítségével ismerkedhetnek meg a hagyományos japán virágrendezés művészetével.

A Dudás-Hajas Szalon fodrászmestere és a Douglas parfüméria sminkmesterei gésákat megidéző sminket és korhű hajviseletet készítenek a jelentkezőknek a helyszínen. Az átváltozás után portréfotózásra is lehetőség adódik. Papp Nóra (PTE ÁOK Farmakológiai Tanszék) Gyógynövények a japán népi orvoslásban tart előadást.

A szervezők minden látogatót megajándékoznak egy kiállítás-felfedező matricás kiadvánnyal. A belépőjegyek egyben tombolajegyként is szolgálnak; a program végén kisorsolt nyerteseket a megadott elérhetőségeiken értesítik.

A felnőtt belépő 700 Ft, a diák/nyugdíjas 350 Ft, a családi jegy 4000 Ft. 6 éves kor alatt ingyenes a belépés. Az ikebana készítés díja: 1500 Ft, ám kombinált jeggyel (tehát ikebana+belépőjegy) felnőttek 2000, a diákok és a nyugdíjasok 1500 forintért vehetnek részt a programokon. A belépőjegy az állandó és az időszaki kiállítás egyszeri megtekintésére jogosít fel. A múzeum ajándékboltjában japán kiadványok, ajándéktárgyak, kreatív eszközök vására várja a látogatókat.

Szintén érdekes hétvégi családi elfoglaltságot kínál a Modern Magyar Képtár március 22-én szombaton 10.00-13.00 óráig, amikor a Hina Matsuri, vagyis a Babafesztivál hagyományos ünnepnapjához kapcsolódóan ismerkedhetünk meg – előadások, műhelyfoglalkozások keretében – a különleges ceremónia jelentőségével, hagyományaival és kellékeivel.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum