Világok és népek zenéje: Lo’Jo, Sebestyén Márta, Somnakaj és Söndörgő a Tavaszi Fesztiválon

A klasszikus és jazz koncertek mellett gazdag népzenei és világzenei kínálat várja a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál látogatóit. Afrika világát idézi meg a Lo’Jo március 23-án a Művészetek Palotájában, ahol március 27-én Sebestyén Márta különleges filmkoncertje, április 4-én a Somnakaj, egy roma etnoballada várja az érdeklődőket. Április 5-én a Zeneakadémián a Söndörgő együttes pedig a tőlük megszokott délszláv ritmusokat hozza.

Lo Jo

Lo Jo – Fotó: Denis Dailleux

A francia világzene kultikus együttese, a Lo’jo Triban a nyolcvanas évek elején tűnt fel. Pályafutása első szakaszában egy – irodalommal, filmmel, cirkusszal, zenével, festészettel foglalkozó – művészeti kommunában dolgozott egy olyan zenei nyelv megteremtésén, amely egyaránt merített karibi, francia, keleti és afrikai befolyásaikból. Aztán a kilencvenes évek közepén kivált a törzsből, és attól kezdődően önállóan folytatta pályafutását. Akkorra alakult ki a maival már majdnem megegyező felállása két észak-afrikai gyökerű énekesnő csatlakozásával, akkor merült bele Nyugat-Afrika zenéjébe, és akkoriban jelent meg első két világsikere, a Mojo Radio és a Bohême De Cristal című album. Az énekes-billentyűs-költő Denis Péan vezetésével azóta megállás nélkül készíti lemezeit, a tavalyi Cinéma el Mundóval méltán érdemelve ki „az év együttese” címet a rangos Songlines magazintól, hiszen varázslatosan fonja össze a sanzon, a musette, a cigányzene, a reggae, a dub, a dzsessz, a pop, az észak- és nyugat-afrikai muzsikák szálait.

Lo’Jo
Művészetek Palotája, Március 23. 20 óra
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=57865&l=hu

Sebestény Márta

Sebestény Márta

Negyven év telt el azóta, hogy Sebő Ferenc bemutatta az Egyetemi Színpadon Sebestyén Mártát, aki talán álmodni sem mert arról, hogy hamarosan a magyar népzene világszerte legismertebb énekesnője lesz. De a Sebő együttes „rántotta magával” a népzenétől megérintett filmesek (többek közt Jancsó Miklós, Szomjas György, Zolnay Pál, Gaál István) világába is, ahol – Kodály Zoltán intelme szerint – megtanulta látni, amit hall, és viszont. Mozaikok című koncertjén most újra leperegnek azok a filmkockák, amelyeket Sebestyén Márta hangja ragyogóbbá, felejthetetlenebbé tett. Az Egri csillagok, a Fotográfia, a Sodrásban, a Rosszemberek, de még hosszasan sorolhatnánk Anthony Minghella Az angol beteg című Oscar-díjas filmjéig, vagy a Robert Altman rendezte Divatdiktátorokig, melyben a Deep Forest Grammy-díjas világsikere, a Martha’s Song csendül fel. Persze, korántsem csak „mozizunk”, hiszen Sebestyén Márta vendégeként tucatnyi hazai és külföldi muzsikus és megannyi táncos is szerepel a koncerten. A Sebő együttessel és a Deep Forestet  képviselő Eric Mouquet-val egyetemben, hogy a magyar, a görög és a macedón népzene, az énekelt versek, a régi zene és a pop mozaikjaiból egységbe forrjon Márta dalainak első negyven éve.

Sebestyén Márta
Művészetek Palotája, Március 27. 19.30
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=56859&l=hu

Kovács Antal roma balladája az elválás és az egymásra találás katartikus konfliktusára épül, de messze túlmutat a története keretéül szolgáló szerelmi háromszögön. Somnakajnak, a gyönyörű cigánylánynak ugyanis nem csupán két férfi, hanem két életút, két értékrend közül kell választania. Azzal a kérdéssel is szembesülve, hogy lehet-e szabadon – és tragikus következmények nélkül – választani az önmegvalósítás lehetősége és a közösségi hagyományok biztonsága, a városi életmód vibrálása és a falusi lét meghittsége közül? Ennek a súlyos döntésnek komoly ára és megindító végkifejlete van, de az most maradjon balladai homályban. Az előadást csupa kiváló énekes előadásában hallhatjuk: Mező Misi, Kovács Antal, Rácz Kati, Falusi Mariann és Tompos Kátya mögött olyan hangszeres kiválóságokkal, mint Balogh Kálmán, Szirtes Edina Mókus, Kovács Ferenc, Marko Markovic és Kathy Horváth Lajos.

Somnakaj – ősbemutató
Művészetek Palotája, Április 4. 19 óra
További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=40850&l=hu

1995-ben Szentendrén alakult meg a Söndörgő együttes, melynek zenéjét nemcsak a kirívó virtuozitás és a lehengerlően friss előadásmód teszi különlegessé, hanem tamburákra épülő hangszerelése is, mely – fúvós és ütős hangszerekkel megtoldva – a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is abszolút hitelességgel képes megszólaltatni. Az utóbbi években a világzene nemzetközi színterén is átütő eredményeket ért el az együttes: a legjelentősebb szaklapok méltatták, és a legrangosabb nyugati koncerttermekbe hívták. Az énekes Kovács Antal és Tompos Kátya közreműködésével 2010-ben készített Lost Music of the Balkans című albumát hatvan országban forgalmazta a Harmonia Mundi/World Village, és ezzel a Söndörgő napjaink egyik legkeresettebb világzenei árucikke lett. Hamarosan napvilágot lát a Söndörgő legújabb, Tamburocket című lemeze is, melynek számait bemutatja a Zeneakadémián megrendezésre kerülő húszéves jubileumi koncertjén is.

Söndörgő
Zeneakadémia, Április 5. 19.30
További információk: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=58029&l=hu

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

34. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2014.03.21-04.06.

,