Hands Up Nauru! avagy színházi alkotóműhely a háttérmunkáktól a színpadi megjelenítésig

2011-ben alakult az a színházi alkotóműhely, melynek tagjai a budapesti Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium drámatagozatán végezett diákok. Céljuk, a színházi munka minden egyes elemének megismerése és az amatőr színjátszás keretein belül színvonalas darabok megvalósítása. Ennek a munkának az eredményeként született meg az a darab, amelyet a közönség március 2-án este a Zöld Macska Diákpincében láthatott.

A Hamlet William Shakespeare talán legismertebb tragédiája. Az európai kultúra alapművei közé tartozik, számtalan feldolgozása van, a legtöbbet idézett művek egyike. Az alkotóműhely – Nádasdy Ádám fordítása alapján – azzal a céllal dolgozta át Rest is silence címmel a drámát, hogy a középiskolás korosztályt közelebb hozza a műhöz. Teszik ezt korukhoz képest éretten és tapasztaltan, hiszen ők maguk is éppen csak „kiöregedtek” a gimnázium iskolapadjából.

Az előadást Nagy L. Tamás rendezésében hat amatőr színész (Boros Adrienn, Fülöp Noémi, Hulik Ádám, Opra Júlia, Owaimer Adrián és Töreki Dávid) állandó szerepváltásokkal adta elő mindenféle díszlet, jelmez és színházi apparátus nélkül, mégis látványosan. A mai korból származó dal- és szövegbetétekkel frissített előadás komoly színészi munkát igényel a művészektől, viszont pont ezeknek segítségével lesz a darab könnyebben és jobban érthető a közönség számára. A fő cél, az volt, hogy a drámát közelebb hozza a mai kor tizenéveseihez, ezt sikerült tökéletesen elérni. Erre a 90 percre biztosan. „A többi néma csend”, írhatnám stílusosan de nem; a vége tapsvihar. Nem mellesleg nagy kíváncsisággal tölt el, hogy mit hozhatott ki ez a fiatal társulat Ibsen Peer Gyntjéből vagy Ödön von Horváth Kasimir és Karoline-jának az átdolgozásából.

A Rest is silence egy utazó tantermi előadás Shakespeare Hamlet című műve nyomán. A társulat úgy építette fel a darabot, hogy bárhol, akár egy középiskolában is előadható legyen egy délutáni program vagy egy rendhagyó irodalom óra keretében.

Tóth Judit Nikoletta írása