Sikeres télbúcsúztatás a Vajdahunyadvárban – Fotók

Kiszebáb égetéssel búcsúztatták az idei telet a Magyar Mezőgazdasági Múzeum látogatói a szombati, egész napos  farsangi mulatságon a Vajdahunyadvárban.
IMG_5242
IMG_5272
A családi rendezvény helyszíne a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megelevenedett kiállításai voltak. Már a pénztárban Tavasztündér fogadta a betérőket, majd Piroska és a Bohóc gondoskodott a kabátokról. Jelmezes tárlatvezetés keretében lehetett ismerkedni a „Jurtában az élet”-tel című kiállítással. A ló – Nemzeti lókiállítás kérdezz-felelek játékkal kedveskedett. A Színek, ízek, illatok… című, véget érő időszaki kiállítás az érzékszervek akadályversenyével búcsúzott a látogatóktól. A Vadászati kiállításon a Vadász és okos Vizslája ismertette kis látogatóival az erdőt.

hujber-ferenc-negyven-vagyok-one-man-show-sajtonyilvanos-proba-2015-november-10-millenaris-teatrum-fotok-szuromi-judit

A ritkán megtekinthető Apostolok tornya is megnyitotta kapuit ezen a napon a kicsik és a nagyok előtt. A gyermekelőadások közül – Hófehérke és a hét törpe, Gólyalábas parasztkomédia, Farsangi szerepjáték: Brainstorming program, Csalafintaságok a csalitosban –  választhattak  a kisebbek. A farsangi totón keresztül ismerhették meg a nagyobbak a régi, elfeledett  farsangi hagyományokat.
IMG_5282
IMG_5368
A télbúcsúztató vásárban megtalálhatóak voltak a gyöngyékszerek, egyedi  babák, bábuk, kézműves játékok, népi fafaragások, fokföldi  ibolyák. A megéhezőket farsangi ízek várták a vásártéren, ahol  a Kenderkóc Népi Játszóház, a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely szórakoztatta a farsangolókat. Volt itt kukoricafosztás-morzsolás és darálás, készültek álarcok, fejdíszek, „minibusók”, dudák. A legkisebbek a népi fakörhintán és ügyességi játékokon szórakozhattak.
IMG_5370 IMG_5437
A farsangi mulatság zárásaként az ünneplő közönség kivonult az udvarra, és régi szokás szerint a nap folyamán elkészített kiszebáb elégetésével vettek búcsút a téltől, bajtól, betegségtől.
Cikk, fotó: Batár Bea
,