A 12 év rabszolgaság tarolt a független filmek Oscarján

Öt kategóriában is kiérdemelte a többszörösen Oscar-díjra jelölt 12 év rabszolgaság című film a független film Oscarjának tekintett Spirit-díjat, az Adéle élete című francia film a legjobb külföldi filmnek járó díjat nyerte el.

Az Oscar-díjátadó előestéjén, szombaton adták át a kaliforniai Santa Monicában az Independent Spirit-díjat, amellyel a kisköltségvetésű, 20 millió dollárnál olcsóbb produkciókat, illetve az artmozikba szánt művészfilmeket jutalmazzák. A jelölés feltétele, hogy a filmnek legyen eredeti mondanivalója és a finanszírozás bizonyos százaléka a hollywoodi stúdiórendszeren kívülről származzon.

A legjobb filmnek járó díj mellett a 12 év rabszolgaságnak ítélték oda a legjobb rendezői díjat (Steve McQueen) és a film szereplője, Lupita Nyong’o kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést. Forgatókönyvírója, John Ridley és operatőre, Sean Bobbitt is Spirit-díjas lett.

A Spirit-díj gálája megfigyelők szerint könnyen a vasárnapi Oscar-gála kosztümös főpróbája lehet, mivel a 12 év rabszolgaságot sokan a legesélyesebbnek tartják a legjobb filmnek járó Oscar-díjra. (Vetélytársai, a tíz-tíz kategóriában Oscar-jelölt Gravitáció és az Amerikai botrány nem lehetett jelölt a Spirit-díjra, mivel mindkettő jóval több mint 20 millió dollárból készült.)

A színészkategóriák győztesei is jó eséllyel várják az Oscar-díjátadót: a legjobb férfi alakításért Matthew McConaugheyt díjazták a Mielőtt meghaltam című filmben játszott szerepéért. A legjobb női alakítás Spirit-díját Cate Blanchett kapta Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért. McConaughey filmbeli társa, Jared Leto nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

Forrás: MTI