Válóok – Tanulmány a nőkről a Madách Színházban

2014. április 19-én debütál a Madách Színház új musical comedy-je, Tanulmány a nőkről címmel. A bemutató apropójából február 28-án sajtótájékoztatót tartott Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója és Szente Vajk, a darab rendezője. Az eseményen jelen voltak az előadás társalkotói és főszereplői egyaránt, kisebb színházi produkcióval szórakoztatva a sajtó munkatársait.

Tanulmány a nőkről (2)

Mindennek a hatvanas évek hangulatát megidéző Táskarádió Eszpresszó szolgáltatott megfelelő helyszínt. A Tanulmány a nőkről 1967-es, Gyárfás Miklós forgatókönyvét feldolgozó, Keleti Márton által rendezett, parádés szereposztású filmváltozatának méltó örököse kíván lenni a Madách Színház új produkciója. Szirtes Tamás kihangsúlyozta abbéli örömét, hogy Szente Vajk éppen Gyárfás Miklós munkáját alkalmazta színpadra (Szabó Tamás ötletei nyomán), hiszen a legfontosabb témát dolgozza fel: a nőt.

A történet szerint három feleség megelégeli a férjeik melletti életet, ezért a fiatal Képes Vera ügyvédnőhöz fordulnak problémáikkal, amelyek valójában csak ezután kezdődnek. Az eleinte válásról hallani sem akaró férfiak beleszeretnek a róluk információt gyűjtő ügyvédbe. Ezek után már ők szorgalmazzák a házasság felbontását, nejeik felháborodását és Képes Vera áldozattá válását eredményezve sziporkázó humorral, valamint a férfi-nő viszony örök kérdéseit taglalva.

hopparezimi-nyomda-deak-ferenc-ter-2013-oktober-31-november-1-foto-kaunitz-miklos

A végig jó hangulatban zajló tájékoztatón ennek megfelelően többször is elhangzottak a darab jellemzésével kapcsolatban az olyan szavak, mint a szenvedély, a derű és a szerelem. Szirtes Tamás és Szente Vajk is a darabbal kapcsolatos izgatottságát fejezte ki. A rendező azt is elmondta, hogy bár még nem élt abban az korszakban, amikor a történet játszódik, mégis éppen ettől lesz számára izgalmas az előadás: „valahogy úgy próbáljuk majd megfogalmazni az alkotótársainkkal, hogy elképzeljük milyen lehetett a hatvanas években az élet, a hatvanas években a szerelem.”

Időközben Szirtes Tamás átadta helyét az egyesével szólított és bemutatott főszereplőknek: Trecskó Zsófia, Polyák Lilla, Szulák Andrea, Simon Boglárka, a 2013-ban Junior Prima Díjas Molnár Nikolett, Szerednyey Béla, Németh Gábor, Puskás Péter, Simon Kornél, illetve Magyar Attila lépett a vendégek elé. Utóbbi két színművész oldott hangulatú anekdotázásba kezdett Szente Vajkkal egyetemben a női nem kiismerhetetlenségét középpontba állítva, melyet Szulák Andrea szakított meg, mintegy rákontrázva a férfiak szófolyamára, ízelítőt adva a darab tematikájából és hangvételéből, ami zárásként a majdani előadásban is hallható nosztalgikus slágerek részleteinek előadásával érte el tetőpontját.

Karinthy Frigyes szavaival élve: „Férfi és nő… hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit.” Ezt az örök „problémát” helyezi górcső alá a Tanulmány a nőkről című zenés komédia a Madách Színházban 2014. április 19-étől.

Cikk, fotó: Pap Tamás