Arthur Schnitzler: Anatol és a nők – Bemutató a Radnóti Színházban – Fotók

Arthur Schnitzler: Anatol és a nők
Fordította: Márton László

Bemutató: 2014. március 2. vasárnap, 19.00

IMG_5203IMG_5609

Anatol szerelmes költő, elszánt hipnotizőr, sármos úri fiú és kishitű optimista.  Precízen számon tartja szerelmeit, rendszerezi flörtjeit, gáláns afférjait, szenvedélyes kapcsolatait, egyéjszakás kalandjait, meg nem valósult kívánságait. A szerelem számára a létezés záloga, leginkább magába a szerelembe szerelmes. Ő nem Casanova, inkább egy óvatos, kedves és hiú álmodozó, aki menekül a valóság otrombasága elől, mindig győzni akar, mégis állandóan veszít.

A nők jellegzetes századfordulós bécsi figurák: a naiv külvárosi kislány, a kíváncsi nagyságos asszony, a hűtlen színésznő, a feledékeny artistalány, és az esküvő előestéjén felbukkant régi-új szerető.

Arthur Schnitzler, a legendás és botrányos Körtánc szerzőjének darabjai annak idején pornográfnak minősültek, ám mai szemmel inkább könnyednek és szórakoztatóan erotikusnak tűnnek.

hopparezimi-nyomda-2013-oktober-30-foto-kaunitz-miklos

Bálint András: Miért szeretem Anatolt?
Kosztolányi szerint Schnitzler Anatolja diszkrét életművész, a női lélek és hús esztétája, nem falánk szerető, inkább ínyenc szerelmes.
Szeretem ezt az Anatolt, mert a szerelem a létformája, mert filozófus és költő és gáláns lovag, mert folyton nyerni akar és mégis állandóan veszít, mert mindig az élet értelmét kutatja, miközben szorong a haláltól.
Ismerem ezt az Anatolt.
Szeretem barátját, a józan és férfias Maxot, és szeretem a nőket körülötte: a naiv kislányt, az elfojtott vágyú nagyságos asszonyt, a hűtlen táncosnőt, a feledékeny akrobatalányt és a féltékeny üzletasszonyt. És szeretem ismeretlen menyasszonyát és az összes nőt, akikhez valaha köze volt, és majd lesz.
Szeretem ezt a világot: Bécs az 1900-as évek elején. A világháború előestéjén tombol a dekadencia, uralkodik a szecesszió, divat a hipnózis, már olvasták Freudot, bámulják Klimt festményeit és Mahlert meg Richard Straussot hallgatják.

IMG_5693

IMG_5758

Szereposztás:
Anatol – Pál András
Max – Schneider Zoltán
Cora – Móga Piroska eh.
Gabriele – Kováts Adél
Annie – Petrik Andrea
Bianca – Andrusko Marcella
Ilona – Szávai Viktória
Franz, inas – Keres Emil
Valamint: Ujvári Zénó

Zene: Dinyés Dániel
Dramaturg: Hárs Anna
Díszlettervező: Bagossy Levente
Jelmeztervező: Remete Kriszta
Világítás: Baumgartner Sándor
A rendező munkatársa: Balák Margit
Rendező: Bálint András

További előadások márciusban: 1. szombat, 19:00, 8. szombat, 19:00, 16. vasárnap, 17:00, 21. péntek, 19:00

www.radnotiszinhaz.hu
Fotó: Marton Bálint