Lezárult az Oscar-szavazás

Lezárult az Oscar-szavazás: az amerikai filmakadémia tagjainak kedd estig kellett leadniuk voksaikat a 24 kategória legjobbjaira.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) több mint hatezer tagja már második éve online is szavazhat. A postán vagy interneten eljuttatott szavazatokat a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég dolgozza fel, és csupán az Oscar-gála színpadán derül ki, hogy az egyes kategóriákban ki veheti át a jelöltek közül az Oscar-szobrot.

A szabályok tavalyi megváltoztatásának köszönhetően idén először voksolt a teljes akadémiai tagság mind a 24 kategória győztesére. A filmakadémia ugyanis a szavazás előtt a teljes tagsághoz eljuttatta öt kategória – az idegen nyelvű filmek, a rövid dokumentumfilmek, a dokumentumfilmek, az animációs rövidfilmek és az animációs kisjátékfilmek – Oscarra jelölt alkotásait DVD-n, ezzel megszűnt az a gyakorlat, hogy néhány kategóriában csak az adhatta le voksát, aki a szavazás előtt részt vett filmszínházi vetítésükön.

A 86. Oscar-gálát vasárnap rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban.

A deadline.com hollywoodi portál összeállítása szerint a filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs a legutolsó pillanatig telefonüzenetekkel és e-mailekkel bombázta a tagokat, hogy feltétlenül adják le szavazataikat.

Az Oscar-esélyes produkciók reklámkampánya is csúcsra járt még a voksolás utolsó napján is. A televíziós és nyomtatott sajtóban megjelent hirdetések arra ösztönöztek, hogy aki eddig nem tette meg, mielőbb tekintse meg a jelölt filmeket.

Forrás: MTI