Versek szódával – Szálinger Balázs-est a Nemzeti Színházban

Milyen hangulata van, amikor a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében egy elismert kortárs költő a közönséggel együtt hallgatja meg saját versét egy színművész előadásában, amelyet később értelmez egy elismert irodalomtörténész? Át kell, át lehet élni. Erre ad lehetőséget a Versek szódával irodalmi sorozat, amely telt házas előadásaival várja havonta az érdeklődőket.

Az esteken elismert kortárs költők lépnek színpadra, és egy-egy művük bemutatása mellett hétköznapi oldalukat is megismerhetik az érdeklődők. A Kultúrvonal Produkciós Iroda és a Magyar Írószövetség 2011 decemberében indította el a sorozatot olyan céllal, hogy a költőkről személyesebb képet adjon hobbijuk, kedvenc időtöltésük, más művészeti tevékenységük bemutatásán keresztül.

Az idei évadban már szerepelt Kányádi Sándor, Oravecz Péter, Muszka Sándor, Csukás István és Szentmártoni János is.

A 2014. február 19-én este megrendezett közel két órás programban Szálinger Balázzsal és vendégeivel találkozhattunk. A költő közeli művészbarátait is meghívta. Beszélt gyermekkoráról, az íróvá válásának körülményeiről, családjáról, barátairól, kedvenc időtöltéséről és egy átlagos napjáról. A műsorvezető által irányított beszélgetést a költő műveiből összeállított irodalmi és zenés blokkok gazdagították. A közönség két verset is meghallgathatott Fehér Tibor a Nemzeti Színház színművésze előadásában. Közülük az Apa-monológ című művet értelmezte Tarján Tamás irodalomkritikus. Az estét színesítette egy rövid részlet a költő egyik színdarabjából Nagy Mari művésznő szereplésével, de szavalási lehetőséget kapott egy versmondó verseny győztese is, aki a Sport című költeménnyel érdemelte ki akkor a legjobb előadónak szánt díjat. A zenei betéteket Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven zenekar énekes gitárosa) biztosította, akivel a költő a Rájátszás című formációban is együtt dolgozik. Érdekesség, hogy nem csak az előadó zenésíti meg a költő verseit, hanem az költő is átírja az ismert HS7 dalszöveget, ez által új értelmezést adva a daloknak. A vendégek közt jelen volt Fehér Renátó költő, kritikus, aki szintén szoros barátságot ápol Szálinger Balázzsal.

A tavasszal együtt a sorozat keretében megérkezik Kiss Judit Ágnes (március 19.), Bereményi Géza (április 16.), és Lackfi János (május 21.) is. Érdemes akár mindegyik  előadásra ellátogatni.

Tóth Judit Nikoletta írása