Mintegy 500 kiállító mutatkozik be az idei Utazás kiállításon

Mintegy 500 kiállító mutatkozik be több mint 30 ezer négyzetméteren Magyarország legjelentősebb turisztikai rendezvényén, az idei Utazás nemzetközi idegenforgalmi kiállításon és a vele egy időben látogatható szakvásárokon február 27. és március 2. között a Budapesti Vásárközpontban – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az Utazás kiállítással egyszerre tartják a Karaván Szalon, az Afrika Expo és a VII. Port.hu BringaExpo szakvásárokat.

A rendezvény idei díszvendége Tunézia és Pécs, a kulturális területről pedig Matyóföld lesz.

Rápolthy Edit, a Hungexpo Zrt. igazgatója hangsúlyozta, hogy az Utazás kiállításon is 50 ezer látogatóra számítanak, hasonlóan az idén már megrendezett kiállítások rekordlátogatói számához.

A belföldi régiós kínálat mellett 45 országból fogadnak kiállítókat, és kiemelten kezelik a családi programokat – tette hozzá.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a kiállításon kilenc turisztikai régió 1400 négyzetméteren mutatkozik be, és felhívta a figyelmet a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) által nyújtott lehetőségekre. A SZÉP-kártyákon a 2012-es feltöltésből még 4,5 milliárd forint van, amelyet 2014 május 31-éig lehet felhasználni, illetve a 2013-as feltöltésből 40 milliárd forint szerepel rajtuk, ez az összeg 2015 májusig érvényes.

Leith Ben Zakour, a tunéziai nemzeti idegenforgalmi hivatal igazgatója kiemelte a turizmus szerepét országuk gazdasági életben, amit mutat, hogy devizabevételük 19 százaléka keletkezik ebből az ágazatból, és 400 ezer közvetett és közvetlen munkahelyet teremt. A magyarországi beutazók száma tavaly 22 ezerre emelkedett Tunéziában, az idén 20 százalékos bővülést, 25 ezer magyar beutazót várnak. 2016-ban már 50 ezer magyar turistával számolnak, de ehhez szükség lenne közvetlen légi járat indítására, amelyről tárgyalások folynak.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy településüket a kultúra városaként szeretnék erősíteni, amit a folyamatos fejlesztések is alátámasztanak.

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője pedig a bemutatásra kerülő Zsolnay Kulturális Negyedre hívta fel a figyelmet.

Kelecsényi Ágnes, a Turizmus Kft. marketing igazgatója szólt arról, hogy az idén is megrendezik az Utazás Fórum kétnapos konferenciát, amelyet az ENSZ idegenforgalmi szervezete is elismer.

Szilasi László, a Bringamédia Kft. képviseletében elmondta, hogy a Bringaexpo kiállításon több újdonság is lesz, köztük a főváros és a BKK új kerékpáros szolgáltatása, a budapesti Mol Bubi közbringa-rendszer itt debütál.

Forrás: MTI