Kitüntetés a Békéscsabai Jókai Színháznak

Szőcs Géza méltatta a teátrum tevékenységét

Szőcs Géza József Attila-díjas költő, kormánybiztos társaságában adta át Vantara Gyula polgármester a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálaesten az önkormányzati képviselő-testület által adományozott Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést a Békéscsabai Jókai Színház társulatának, ami azért is értékelhető sikertörténetként, mert két éve vette át a város a megyétől a színházat. – Példaértékű az a harmónia, ami a fenntartó és a színház között az átvételt követően kialakult – nyilatkozta az elismerés átvételét követően Fekete Péter színházigazgató.

– A város képviselő-testülete, kulturális bizottsága, a kultúráért felelős alpolgármester, a polgármesteri hivatal kulturális osztálya, a gazdasági osztály, a jegyző asszony, de maga polgármester úr is saját gyermekeként óvja, segíti a színház működését. Bizalom és együttműködés, szigorú hivatali elvárások, feszített tervezés és munka, de a szakmai, művészi munka tekintetében teljes függetlenség jellemzi a kapcsolatot – tette hozzá az igazgató.

Vantara Gyula polgármester

Vantara Gyula polgármester

A Jókai Színházban rendezett gálaesten a Himnusz eléneklése után az est házigazdái: Kara Tünde és Rubold Ödön Jászai-díjas színművészek köszöntötték a jelenlévőket, majd a Kalandrella kórus nyitotta a műsort. Közben a város kulturális életére jellemző pillanatokat mutatott a kivetítő. A műsor további részében az elmúlt évek sikerprodukcióiból és legjelentősebb pillanataiból láthatott egy válogatást a közönség, többek között az Advent a Hargitán, a Toldi, Az angyalok szárnyalása, a Nyolckor a bárkán és az István, a király című előadásokból.

– Himnuszunk születése napján megemlékezünk legfontosabb közös kincsünkről, a magyar kultúráról, amelynek sokszínű egyediségét büszkén vállaljuk a Föld nemzetei között – mondta köszöntőjében Vantara Gyula polgármester, országgyűlési képviselő, majd emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évben több kulturális intézményt is átvett, visszavett a város a megyétől, köztük a Jókai Színházat, és a Napsugár Bábszínházat. Szó esett még a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Munkácsy múzeum, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a táncegyüttesek sikeres működéséről, s nem utolsó sorban a Csabai Nyár rendezvény-sorozatról, melynek csúcspontja, az augusztus 20-ai István, a király bemutató 25 ezer embert vonzott a Szent István térre.

A kitüntetésátadás pillanatai

A kitüntetésátadás pillanatai

A gálaest felemelő pillanat volt, amikor a polgármester bejelentette:
– A „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetést az idei esztendőben Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének döntése alapján a Békéscsabai Jókai Színház társulata veheti át, magas színvonalú, kulturális értékteremtő, a város hírnevét öregbítő, országosan elismert szakmai munkájáért.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki tanácsadó, aki a Jókai Színház kitüntetéséhez tartozó méltatást olvasta fel. Egyebek mellett kitért arra, hogy Fekete Péter igazgató innovatív munkahelyi és művészeti vezetőként a színházat bekapcsolta az országos és nemzetközi színházi vérkeringésbe, ráirányította a szakma és a kritikusok figyelmét, egymást követik az elismert előadások. A társulat színészei is évről évre megtisztelő díjakat nyernek el.

A társulatnak szóló kitüntetést Fekete Péter igazgató nem egyedül vette át, hanem Kovács Edit színművésznő, Lakatos Károlyné fodrász, Bojczán István műszaki csoportvezető, Kovács Edit Éva színházi titkár, és Kergyik István színpadmester társaságában.

Szőcs Géza kormánybiztos

Szőcs Géza kormánybiztos

A gálaest után Szőcs Géza rövid interjút adott a Jókai Színház honlapjának:

– A magyar kultúra napján megkerülhetetlen, hogy megkérdezzük, Ön szerint a magyar kultúra múltbeli örökségének melyek a legfontosabb, aktuálisan is érvényes tanulságai?
– A kultúrának nagyon sokféle meghatározása van, célját és értelmét is sokfelől próbálják definiálni. Ezek között az egyik legfontosabb, amely ugyan nem a szellemi értékrend és lényege felől közelíti, hanem eredmények felől fogalmaz meg felismeréseket, az úgy szól, hogy a kultúra  a legfontosabb indentitás képző tényező egy közösség életében. Sőt! Amíg nincs kultúrája nem is beszélhetünk közösségről. Tömegről beszélhetünk, csürhéről beszélhetünk, hordáról beszélhetünk. De, ha már az első kohéziós erők megjelennek, akkor már beszélhetünk törzsről, és attól kezdve egyre fejlettebb formáiról a kollektivitásnak. Amikor a magyar kultúra napját ünnepeljük, akkor tulajdonképpen egy kicsit saját magunkat is ünnepeljük, amiatt, hogy képesek voltunk több mint egy évezreden át egy szellemi vagyont továbbadni kézről kézre, generációknak. És minden reményünk megvan arra nézve, hogy ez így is maradjon.
– A Békéscsabai Jókai Színház híre, tevékenysége mennyire jutott el a fővárosba, Önnek mi a személyes véleménye a színházunkról?
– Régóta kísérem egyre növekvő érdeklődéssel a társulat munkáját, mert minden eszközt megragadtak ahhoz, hogy felkeltsék a szakma és a közönség figyelmét. Korábban évtizedekig soha senki nem emlegette a békéscsabai színházat, vagy egy előadást, vagy egy színészt, vagy egy rendezőt. Egyszerűen a nemlétező kategóriába sorolták. És ez egyszer csak megváltozott. Beszédtéma lett, úgy fogalmaznám meg, hogy rákerült a térképre, amin eddig nem volt jelen. Őszinte szívvel gratulálok a rangos kitüntetéshez!
Sz. K. V. – J. M.

Fotó: A-Team/Ignácz Bence
Forrás: Békéscsabai Jókai Színház