Merész fúvósok, bájos vokalista hölgyek és latin pörgés: Lord Mouse és a Kalypso Katz a Müpában

A calypso története
Aki azt gondolja, hogy a calypsónak csak múltja van, nagyon téved. A februári télbe napfénybombaként csapódó Lord Mouse and the Kalypso Katz bebizonyítja, hogy a trinidadi illetőségű zene épp legújabb aranykorát éli – és még csak nem is Trinidad és Tobago szigetén, hanem akár Európa egyik kulturális csomópontjaként lüktető Berlinben is.

A pörgős zene a Venezuela partjaitól 11 kilométerre található kis szigetcsoporton szökkent szárba a XIX. században, az oda hurcolt afrikai rabszolgák, illetve a spanyol és francia telepesek karneváli ritmusaiból. Magát a szót állítólag 1883-ban használta először egy aggódó helyi lelkész, annak a botrányos táncnak a leírására, amit „elfajult” fiatalemberek műveltek elfajult fiatal lányokkal. A leginkább szatirikus szövegű dalokra előadott pantomim-jellegű népi eredetű tánc nyilván épp ezért is terjedt viharosan az Atlanti-óceánon keresztül szerte a világon, hogy aztán a XX század harmincas éveire olyan nemzetközi sztárokat küldjön az alkoholtilalom feloldását ünneplő boldog milliók elé, mint a Lord Executort, Lord Invadert, Mighty Destroyert és Atilla the Hunt. Sőt, később, az 50-es években magát Harry Belafontét üdvözölhettük a zenei irányzat népszerűsítőjeként.

De félreértés ne essék, a calypso nem csupán egy könnyed latin tánc. A lendületes dallamokhoz tartozó szöveg ugyanis megkerülhetetlen. Annak idején egy magára valamit is adó calypso-énekes egyszersmind Trinidad történetmondójának is számított, a legsúlyosabb társadalmi kérdéseket ecsetelve, kegyetlen humorral, kíméletlen szarkazmussal – innen is eredeztethető furcsa, jellegzetes „művésznevük”. Ezt a hagyományt újította fel a Lord Mouse, aki az aranykor hangulatát hozza el minden koncertjén, mégis végtelenül mai.

Lord Mouse and the Kalypso Katz

Lord Mouse and the Kalypso Katz

Lord Mouse és a Kalypso Katz
A karneváli zene ma élő legnépszerűbb képviselője, a svájci illetőségű Lord Mouse. Az Amerikából Berlinbe települt Lord Mouse nevéből és Go Calypsonian címmel 2013-es albumából is a hagyomány köszön vissza. „Egér úr” öt évvel ezelőtt csak egy szolidabb létszámú zenekarra gondolt, de a válogatón az összes jelentkező megtetszett neki, és egyiket sem volt szíve visszautasítani. Így most végül is tizenheten alkotják a „multikulturális macskazenekart”. Az Oroszországból, Lengyelországból, Ausztráliából, Brazíliából, valamint az Egyesült Királyságból, Franciaországból, illetve az Amerikai Egyesült Államokból érkező – a régi trinidadi hagyományoknak megfelelően kellőképp „elfajult” fiatalok jelentik a mai napig a világ egyetlen calypso big bandjét. A vidám banda nem törekszik „modernitásra”, kerüli a fúziókat és az elektronikát. Különleges és ismerős világot idéző lemezük nem csoda, hogy egyből nosztalgikus atombombaként robbant a világzenei rádiókba.
Február 1-jén minden adott a fergeteges zeneinvázióra: fúvóskar, bájos vokalista hölgyek, elragadó szövegek és megannyi latinos boldogsághormon.

Lord Mouse And The Kalypso Katz
Időpont: 2014. február 1., 19:30
Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

http://mupa.hu/program/lord-mouse-and-the-kalypso-katz-2014-02-01_20-00-fesztivalszinhaz
Lord Mouse and the Kalypso Katz további információk:
hivatalos oldal:
http://lordmouseandthekalypsokatz.com/
soundcloud-csatorna:
https://soundcloud.com/kalypsokatz
facebook-oldal:
https://www.facebook.com/lordmouseandthekalypsokatz

Forrás: Művészetek Palotája