Rodin és Kahlo művei is láthatók az idén Rómában

Rendkívüli kiállításokra – a többi között Auguste Rodin- és Frida Kahlo-tárlatra – készülnek az idén az olasz főváros múzeumaiban.

Február 4-én nyílik a Giacometti – A szobrászat című kiállítás a Borghese galériában. Alberto Giacometti (1901-1966) negyven alkotása mutatkozik be tárlaton. Ez lesz az eddigi legnagyobb kiállítás, amelyet svájci születésű szobrász műveiből rendeztek Olaszországban.

Milánóból érkezik a Museo Nazionale Romano régészeti múzeum termeibe a február 18-tól látható Rodin – A márvány, az élet című kiállítás a francia szobrász hatvan művével. Ezzel egy időben a római Modern és Kortárs Művészet Nemzeti Galériájában a francia szobrásznak a huszadik század elején alkotó olasz művészekre gyakorolt hatását bemutató tárlat látható.

A Quirinale elnöki palota egykori istállóiban, amely az egyik legjelentősebb római kiállítási helyszínné vált, március 20-án nyílik a Frida Kahlo (1907-1954) mexikói festőnőnek szentelt tárlat, amelyre már megkezdődött az online helyfoglalás. Októberben ugyanitt a 15. század egyik legjelentősebb flamand festője, Hans Memling műveit tárják a római közönség elé. A kiállításra tervek szerint Rómába érkezik Memlingnek a lengyel Gdanskban őrzött Utolsó ítélet című festménye is.

Február 22-től látható a Colosseumban az ókori világ könyvtárait bemutató kiállítás. Április 18-tól a régészeti múzeumként működő Altemps palotában a Rómában 1514-ben talált és azóta különböző olasz és külföldi múzeumokba került szobrokat gyűjtik össze.

A felmérések szerint a nagyszabású kiállítások tavaly sem okoztak csalódást: a három hónapig tartó római Tiziano-kiállításnak több mint 204 ezer látogatója volt, és ezzel 2013-ban a harmadik leglátogatottabb olaszországi kiállításnak bizonyult.

Forrás: MTI