Marc Chagall és Ámos Imre a Budai Várban január 5-ig

Szeptember közepe óta több mint ötvenezren tekintették meg a Chagall – Háború és béke között című kiállítást és a vele együtt megrendezett Ámos Imre, a „magyar Chagall” – A háború örvényében 1937-1944 című tárlatot. Az ikerkiállítások a Magyar Nemzeti Galériában 2014. január 5-ig látogathatóak.

A Chagall kiállítás a párizsi Musée du Luxembourg ez év július végéig látogatható nagy sikerű Chagall-kiállításának alapján Budapest számára összeállított, hatvanöt művet felvonultató tárlata. A budapesti kiállításra több franciaországi múzeum is kölcsönzött műveket, többek között a nizzai Marc Chagall Múzeum, a párizsi Centre Georges Pompidou, valamint a madridi Museo Thyssen-Bornemisza. A budapesti kiállítás egyik szenzációja Chagall 1964-ben festett Élet (La Vie) című képe. A Saint Paul de Vence-ban őrzött mű ugyanis most először látható Franciaországon kívül. Ez a mű a párizsi kiállításon sem szerepelt, budapesti bemutatása így nemcsak magyar, hanem egyetemes szempontból is kiemelkedő jelentőségű. A színpompás, mintegy nyolcvan figurát felvonultató, mozgalmas alkotás a művész életének hatalmas méretű, lenyűgöző összegzése.

A Chagall kiállítást Ámos Imre művészetét bemutató tárlat kíséri, így tulajdonképpen két, egymást kísérő kiállítást láthat a közönség. Chagall alapvetően derűs és optimista művészetének képezi ellenpontját Ámos Imre világa. Az Ámos Imre, a „magyar Chagall” – A háború örvényében 1937–1944 című kiállításunk a művész legtragikusabb alkotásait mutatja be. A kettős kiállítás két kiemelkedő művész munkáit állítja párhuzamba. A két kiállításon két, hol egymás mellett, hol egymástól eltérő pályákon futó, de mindenképpen a 20. századra jellemző sorsot ismerhetünk meg.

Chagallról gyerekeknek a téli szünetben

A téli szünet utolsó napjain, 2014. január 2-án és 3-án, csütörtökön és pénteken 10.30-tól tárlatvezetésekkel várjuk a 8-13 éves korosztályt kifejezetten nekik szóló tárlatvezetésekkel. A tárlatvezetéseken a kiállításra megváltott belépőjeggyel a részvétel ingyenes. A vezetéseken műtárgyvédelmi okok miatt csak korlátozott számú érdeklődőt tudunk fogadni. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Chagall finisszázs a Bozsik Yvette Társulattal

Január 5-én vasárnap a Nemzeti Táncszínházzal született együttműködés keretében, 17 órakor a Magyar Nemzeti Galériában újra szimbolikusan találkozik a 20. század két olyan nagyhatású művésze, akik szenvedélyesen szerették orosz kultúrájukat: Marc Chagall és Igor Sztravinszkij. Ezúttal egy újabb művészeti terület, a tánc is bekapcsolódik a programba: a Bozsik Yvette Társulat Tavaszi áldozat című előadásából láthatnak az érdeklődők egy részletet.  Sztravinszkij Tavaszi áldozata ősi rítusokat idéz fel. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij és Nizsinszka darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus, Bozsik Yvette saját stílusával és a mai kor érzésvilágával.

December 26. és január 5. között a kiállítás folyamatosan látogatható

Az ünnepek alatt, december 26. és január 5. között a kiállítás folyamatos nyitva tartással várja a látogatókat, a kiállítás az utolsó hétvégén, 2014. január 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap meghosszabbított nyitva tartással 19 óráig látogatható. Részletek: www.mng.hu

Forrás: Szépművészeti Múzeum