Szemérmetlen őszinteséggel és fanyar humorral a modern feminizmusról – Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok – Könyvbemutató

Tegye fel a kezét, aki a jelenlévők közül feministának vallja magát! Ezzel a felvetéssel kezdődött az a pódiumbeszélgetés, amelynek két résztvevője Kormos Anett író, újságíró, humorista és Hadas Kriszta, újságíró, televíziós szerkesztő volt. A beköszönésnek számító felszólítás akár meghökkentő, megdöbbentő is lehetett volna, ha a Nyugati téri Alexandra Ház legfelső emeletén csütörtökön, december 4-én megtartott közönségtalálkozó nem arról szólt volna, hogy milyen módon válhat napjainkban tökössé egy nő.

100_3776

Természetesen a jelenlévő két női közszereplő nem esett át nem-átalakító operáción és nem is buzdítanak erre senkit, csupán egy könyv kapcsán beszélgettek saját életük meghatározó eseményeikről és osztották meg véleményüket az érdeklődőkkel. A Hogyan legyünk tökös csajok című kötet szerzője, Caitlin Moran. A harmincnyolc esztendős angol újságíró többször megkapta a brit újságírás legjobbjainak évente odaítélt díjat, a British Press Awardsot. 2010-ben ő lett az év újságírója, egy évvel később az év kritikusának, és az év interjújáért járó elismerés is az övé lett. Utóbbi alanya Lady Gaga volt, aki olyannyira kitárulkozott, hogy nem szégyellte magát Moran előtt még a mosdóban sem.

Caitlin – eredetileg Cathrine, de felnőttként megváltoztatta nevét – meglehetősen sajátos módon, egyedi stílusban, végtelen szabadszájúsággal ír művében saját élettapasztalati felhasználásával arról, hogy mit jelent nőnek lenni napjainkban? Az Angliában már 2011-ben kiadott könyv szerzője a leginkább a szókimondó asszonyság jelzővel illethető. Olyan tabu-témának számító ügyekről, vagy szélesebb nyilvánosság felé általában nem közvetített történésekről ír Moran a Magyarországon már megvásárolható kötetben gátlástalan, nyers őszinteséggel, amelyek egy NŐ-től távol állnak. Sok esetben persze akár egy férfitól is.

get-closer-concerts-parno-graszt-es-szaloki-agi-koncertje-a-mom-kulturalis-kozpontban-2015-aprilis-2-an-fotok-get-closer

Mindez persze nem egyedi eset, csak nem feltétlenül képez beszédtémát akár két nő között sem. A könyv írója nem arra biztatja olvasóit, hogy kövessék példáját, de meggyőződése, hogy ha valaki megossza másokkal a nőisége sötét, sokáig rejtett titkait, az felszabadító érzésnek számít. A könyv természetesen nem nélkülözi a humort sem, ami szükségszerű a mindennapi problémák feloldásához, megoldásához.

Humorban és önvallomásban a könyvbemutatón sem volt hiány. Erre a beszélgetőtársak is garanciát jelentettek. A  könyvben fellelhető életstációk mentén haladva saját tapasztalataikat is megosztották az egybegyűltekkel. Egyebek mellett a házasságkötéskor és a gyermekszüléskor bekövetkezett, cseppet sem hétköznapinak mondható történéseket idézték fel – meglehetősen mulattató formában. De megfogalmazódott vélemény arról a hölgyek által igazságtalannak titulált élethelyzetről, miszerint a kor előre haladtával egy férfi teljes nyugalommal ereszthet pocakot, míg egy nő számára ez nem megengedett. Caitlin Morgan erről is leírja véleményét első könyvében, amely  Nagy-Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg és mintegy négyszázezer példányban kelt el.

Könyvismertetőnk hamarosan olvasható lesz honlapunkon.

Fotó, cikk: Lakatos Csaba

A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában látott napvilágot.