Tízezrekkel nyitott az Erkel

A hat évig bezárt Erkel Színház felújítását január elején kezdte meg a Laki Zrt. mint kivitelező, a Zoboki-Demeter és Társai tervei alapján. A színházban az Erkel születésének évfordulójára időzített hivatalos átadásig két alkalommal zajlott az első próbaüzem alatt művészi munka: a tavaszi hónapok ideiglenes játszásának 72 előadását 104 ezer fizető néző látta, az OperaKaland Hunyadi-előadásain pedig 29 ezer diák vett részt. A második próbaüzem októberi OperaKaland-sorozatát 122 város 300 középiskolájának 25 ezer tanulója látta, a Háry-program most performansz-pályázattal folytatódik.

Homlokzat

A színházat a felújítás végeztével hivatalosan az Erkel-Feszt nyitotta – az eseménysorozat november 7-én, a Magyar Opera Napján felolvasószínházzal, könyvbemutatóval, kiállítással, retrospektív kiadvánnyal, szabadtéri koncerttel, M. Tóth Géza Oscar-nominált rendező operatörténeti filmjének bemutatójával és monstre nyitógálával indult. Az Erkel Színház újranyitásának másnapján, Ákos Karcolatok című unplugged koncertje avatta fel újra a házat a könnyű múzsa számára, majd 9-én az Opera társulata kettős operapremierrel, a Mario és a varázsló illetve A kékszakállú herceg vára egy estén műsorra tűzött új, merész rendezéseivel lépett a közönség elé. Záróeseményként az Árnyalatok táncest került színpadra partner-együttesek, többek között a Honvéd Művészegyüttes és a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-művészeinek közreműködésével. Az Erkel-Feszt négy napjának teljes nézőszáma meghaladta a hatezret – még a november 5-i operafőpróbára is több száz érdeklődő érkezett. Az ingyenes programokra túljelentkezés volt, az Erkel Ferencről szóló vadonatúj dráma rádiófelvételén a 335 négyzetméteres büfében kialakított száz fős nézőteret bővíteni kellett, a szabadtéri koncertet pedig saját közönsége mellett minden, a gálaestre érkező vendég teljes egészében, vagy részleteiben megtekintette. Az est közvetítését 55 054 televízión nézték végig, az Opera stratégiai partnere, az MTVA tájékoztatása szerint az adásfolyam alatt elért közönség 787 514 fő volt a Duna Televízió programján.

Auditorium

Az Erkel Színház repertoárján novembertől a legnépszerűbb nagyoperák váltják egymást: e hónapban a Rigolettót és a Carment újra az Erkelben láthatja a közönség. November 29-én azonban unikális sorozattal kezdődik meg a vidéki, illetve határon túli színházak vendégjátéka. Elsőként a Kolozsvári Magyar Opera érkezik három ritkán játszott Verdi-operával. A 200 éve született szerző Schiller-drámák alapján íródott művei: a Giovanna d’Arco, A haramiák és a Luisa Miller kerül színre, a különleges sorozat művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György. A színpadkép egységes vizuális világát Csíki Csaba 15 absztrakt körplasztikája teremti meg, ezek a három előadásban háromféle elrendezésben lesznek színen. A fiatal erdélyi rendező, Zakariás Zalán viszi színre a Giovanna d’Arcót, Göttinger Pál A haramiákat, Szőcs Artur pedig a Luisa Millert.

Szabadteri_koncert

Az operaelőadások sorát a 15-i Wagner200 hangverseny színesíti, az Opera Wagner-éve eseményeinek lezárásaként. Az Erkel Színházban az Opera stratégiai partnere, az MTVA együttese, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, az est szólistái: Németh Judit és Kovácsházi István lesznek. Részletek csendülnek fel többek közt a Parsifalból és Az istenek alkonyából, illetve felhangzik a Magyarországon szinte sohasem hallható ifjúkori, ám már Ring-motívumokat előlegző Columbus-nyitány. A karmesteri pulpituson a világhírű dirigens, Stefan Soltész irányítja majd a különleges estét.

Fotók, forrás: Magyar Állami Operaház

Opera