Meghitt főhajtás Vukán György előtt a Müpában

Nem létezett számára határ dzsessz és komolyzene között, másfélszáz filmzenét jegyzett, és a kétzongorás improvizáció hazai úttörője volt. Az augusztusban tragikus hirtelenséggel elhunyt zongoraművész és zeneszerző, Vukán György szoros szálakkal kötődött a Művészetek Palotájához: itt ünnepelte első színpadi szereplése hatvanadik évfordulóját, adott jótékonysági koncertet, bemutatott szerzői estet, és tisztelgett zeneszerző-óriás előtt is.

November 20-án – mintegy utolsó üzenetként – most rá emlékeznek barátai, kollégái, a magyar jazz és a klasszikus zene legkiválóbb képviselői. Az esten pódiumra lép a Kossuth-díjas zongorista szinte minden létező formációja, és csak Vukán-szerzemények, valamint az általa gyakran játszott darabok csendülnek fel.

Vukán György - Fotó: Göndör Attila

Vukán György – Fotó: Göndör Attila

Vukán György legutóbb alig egy éve, egy jótékonysági koncerten varázsolta el a közönséget a Müpában mindenkori kétzongorás duópartnerével, Szakcsi Lakatos Bélával, valamint az általa alapított Creative Art Trióval és Pocsai Krisztina énekesnővel. A zongorista idén hatvannegyedik éve állna a színpadon, ha nem szól közbe a sors: halálának hírét minden hazai zenekedvelő megdöbbenve és hitetlenkedve fogadta. A november 20-i koncerten a zongorák mögött a hazai dzsesszélet kiválóságai foglalják el Vukán posztját, a ritmusszekciókban legrégebbi kollégái és fiatalabb társai váltják egymást. Pódiumra lép a Kossuth-díjas zongorista és zeneszerző szinte minden létező formációja, és többek között Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs, Kőszegi Imre, Balázs Elemér, Charlie, az általa alapított Creative Art-díj ifjú győztesei, valamint azok a fiatal zongoristák, akik a kétzongorás rögtönzés művészetének jövőjét képviselik. Csatlakozik hozzájuk sok-sok neves szólista a dzsessz és a klasszikus zene birodalmából is: zenél a Budapest Saxophone Quartet, a Győri Filharmonikusok Ligeti András vezényletével, a Jazz & More Énekegyüttes, Meláth Andrea szopránénekesnő, és fellép Tordy Géza színművész. Az emelkedett hangulatú koncerten a zeneszerző-zongorista maga is jelen lesz – nemcsak szerzeményein, illetve az általa előszeretettel játszott darabokon keresztül, hanem a filmvásznon is, a róla vetített interjú- és koncertrészletek felelevenítésével.

Életrajza
Vukán György Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte zongora szakon, majd 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett doktori címet, és fogorvosként praktizált. Muzsikusként végigjárta Európát, Japánt, két ízben koncertútja volt az Egyesült Államokban, pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry és Kenny Wheeler. 1991-ben a sevillai világkiállításon a Creative Art Jazz Trióval együtt lépett fel, és nagy sikert aratott. Ugyanennek a formációjának a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös 1996-os fellépését – amelyen Chopin-átiratokat játszottak – az „év koncertjének” választották Hollandiában. 2000-ben megalapította a Septet formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bőgő), és a Budapest Saxophone Quartettel.

Vukán György munkásságának sokszínűségét kitűnően jellemzi, hogy balettművei (Derby, Jazz Sekt), operája (Atlanta, Georgina (Black Advent)) és a II. János Pál Pápa látogatására írt miséje (Missa Ad Dominum Jesum Christum) mellett mintegy 150 film zenéjét jegyezte. Többek között Bacsó Péter (A tanú, Megint tanú, Ki beszél itt szerelemről?, Te rongyos élet, Hamvadó cigarettavég) és Fábri Zoltán (141 perc a befejezetlen mondatból, Magyarok, Az ötödik pecsét) több igen híres alkotása köthető a nevéhez, emellett rádiójátékokhoz és színházi darabokhoz, sőt tévésorozathoz (Linda) szerzett zenét, s ő játszotta a Szomszédok című teleregény Hidas Frigyessel közösen jegyzett főcímdalának zongoraszólamát is. Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarnak, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarnak írt versenyművei és Chopin-átiratai itthon és külföldön egyaránt elismerést arattak.

Vukán számos énekléssel, zeneszerzéssel és hangszereléssel kapcsolatos szakkönyvet írt, és fogorvosként is komoly eredményeket ért el: fémallergiával kapcsolatos eljárást és berendezést szabadalmaztatott.

Vukán–Szakcsi – Magyar népdal

Vukán György – 60 év a színpadon (Művészetek Palotája, 2013. április 27.)

Charlie–Vukán–Egri: Sunny

Last Message – Vukán György-emlékkoncert
2013. november 20. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Szakcsi Lakatos Béla, Ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Balázs József, Pozsár Máté, Balogh Tamás, Ifj. Balázs Elemér – zongora, Berkes Balázs, Egri János, Lakatos Pecek Krisztián – bőgő, Kőszegi Imre, Balázs Elemér – dob, Pocsai Krisztina, Charlie, Winand Gábor – ének, Berkes Kálmán – klarinét, Fekete-Kovács Kornél – trombita, Bacsó Kristóf – szaxofon, Meláth Andrea – mezzoszoprán, Budapest Saxophone Quartet, Győri Filharmonikus Zenekar, valamint a Jazz & More énekegyüttes (karigazgató: Halkovics Ágnes)

Filmbejátszások: Wide Vision
Narrátor: Tordy Géza
Vezényel: Ligeti András

Forrás: Művészetek Palotája