Meghalt Tőzsér József

Életének 69. évében hétfőn meghalt Tőzsér József, a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó alapítója, az erdélyi magyar könyvkiadás kiemelkedő alakja – közölte kedden a Székelyhon portál.

Tőzsér József Gyergyóalfaluban született 1945. január 19-én. Az elemi iskolát szülőfalujában, a középiskolát Gyergyószentmiklóson végezte. Több éven keresztül tanított Borzonton és Gyergyóalfaluban, majd a Szövetkezetek Hargita Megyei Szövetségénél könyvterjesztési szakértőként dolgozott.

1976 és 1993 között a Hargita Megyei Könyvterjesztő Vállalat kereskedelmi részlegvezetője, majd kereskedelmi igazgatója volt. Magyarországi partnerével 1993-ben alapította meg a Pallas-Akadémia Könyvkiadót. Később a Pallas-Akadémia önállósodott, de megmaradt az egyik legnagyobb erdélyi magyar kiadónak.

A kiadó – honlapján közölt bemutatkozása szerint – több mint ötszázötven könyvcímet adott ki. Elsősorban kortárs szerzők azon szépirodalmi, történelmi, néprajzi, helytörténeti, turisztikai jellegű munkáit, amelyek értékteremtők és hozzájárulnak az erdélyi magyar irodalom és tudományosság gazdagításához.

Tőzsér József négy évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, de a kiadó munkájában továbbra is aktív maradt. Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták. 1997-ben Gyergyóalfalu díszpolgára lett, 1998-ban Csíkszereda önkormányzata Pro Urbe-díjjal jutalmazta. 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2005-ben az Erdélyi Riport folyóirat Aranyalma-díját kapta meg. 2010-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szolnay Sándor-díját adták át neki a művészeti könyvek kiadásáért.

„Értékteremtő, értékmegőrző munkája követendő példa marad számunkra” – fogalmazta meg az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításában Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Forrás: MTI