Kincskészítők több száz éves titkai a Közlekedési Múzeumban

Az ötvösműhelyek zárt világába nyerhetnek betekintést a Kincskészítők Műhelytitkai című kiállításra látogatók a Közlekedési Múzeumban.

A kedden megnyílt új időszaki kiállításon egyebek mellett Mátyás király korabeli szarvasüllőt, egy több száz éves, egyedi formatervezésű ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, de megismerkedhetnek például az ékszerek és ötvös remekek készítésének nagyközönség előtt ritkán feltárt fortélyaival is.

A látogatók ötvösműhelyek zárt világába nyerhetnek betekintést ahova „nem léphetett be akárki, hiszen a mesterek igen drága nyersanyaggal dolgoztak, amelynek lehullott porát is összegyűjtötték. Ugyancsak vigyázták a szakmai mesterfogásokat, amelyeket a kiválasztott, arra érdemes tanítványnak adtak csak tovább” – olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kiállításon különleges alakú és kialakítású szerszámok, az ötvös munkát segítő kalapácsok, speciális, kézhez idomuló vésők is láthatóak. Az eszközök könnyebb megértését eszközleírások és dokumentumok is segítik.

A december 8-ig látogatható kiállítás az évszázadokon át apáról fiúra szálló ötvösmesterség műhelytitkaival is megismertet, az érdeklődők hétvégenként tartott bemutatók keretében megtudhatják például, hogy hogyan készülnek az ékszerek, hogy mi az a cizellálás, vagy a tűzzománcolás, de egyéb furcsa és ismeretlen szerszámokkal is találkozhatnak.

Forrás: MTI