Indokínai filmklub, irodalom és koncertek az Aranymúzeumban decemberben

Indokínai filmklubot és irodalmi sorozatot indít a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, ahol decemberben koncertek, tárlatvezetések és ismeretterjesztő előadások is várják a közönséget.

Hubai Gergely Indochinema elnevezésű, havonta jelentkező előadás-sorozata hétfőn Filmek a fehér elefánt királyságából címmel Thaiföld filmes múltját és jelenét tekinti át – tájékoztatta az MTI-t az Aranymúzeum.

Sziám (később Thaiföld) történetében mindig is fontos szerepet játszott a filmgyártás, előfordult, hogy a thai uralkodócsalád tagjai is rendeztek filmeket – emelte ki az intézmény. Az előadás áttekintést ad az ország több mint százéves filmtörténelméről az itt forgatott hollywoodi produkcióktól kezdve a thai filmipar angol nyelven készült gyöngyszemein át a ritka történeti emlékeket megörökítő rövidfilmekig és kortárs alkotásokig.

Hubai Gergely a sorozat későbbi állomásai során Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek filmgyártását is bemutatja.

December 10-én Egri Mária művészettörténész Ezüst György festőművészről tart előadást egy előkészületben álló, az életművet feldolgozó album kapcsán.

Először rendez saját aukciót december 15-én az Aranymúzeum Zelnik István gyűjteményének 184 darabjából, az árverés bevételét a műgyűjtő a magyar keletkutatás javára ajánlja fel.

Másnap tartják az Aranymúzeum napját, amelyen ingyenes gyűjtői tárlatvezetések, ázsiai táncbemutatók és dzsesszkoncert várja a látogatókat, de ekkor indul el az intézmény irodalmi sorozata is a vietnami kortárs irodalom  áttekintésével.

December 22-én Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvola-, Szilágyi Kinga Katinka hárfa- és Kondor Péter brácsaművész ad karácsonyi koncertet, majd az újév első napján Kokas Katalin koncertezik a múzeumban a Zelnik István által nála letétbe helyezett Stradivari-hegedűn, Kelemen Barnabás és György Ádám kíséretében.

A tervek szerint 2013-ban délkelet-ázsiai zenei, illetve táncelőadásoknak is otthont ad az Andrássy úti intézmény, ahol a vélhetően Magyarországról kicsempészett késő római ezüstlelet, a Seuso-kincsek történetéről rendezett sorozat keretében a téma egy-egy szakértője (művészettörténész, jogász, újságíró) is előadást tart.

Forrás: MTI