Világhírű alkotópáros tárlata látható a Mélycsarnokban

A több mint 30 évig együtt dolgozó svájci képzőművész-páros, Peter Fischli és David Weiss munkáiból válogat a Mélycsarnok Elmozdulások című kiállítása.

A világhírű alkotópáros művészete mindennapjaink rejtett poétikájából táplálkozik. A fotó, a film, a művészkönyv, a szobrászat és a multimédia-installáció műfajait ötvöző munkáik sokszor banális tárgyak, jelenségek művészeti közegbe való emelésével reflektálnak világunk esendőségére, veszélyeztetettségére vagy csak egyszerűen rávilágítanak kimeríthetetlen szépségére – szerepel a Műcsarnok projektgalériájában helyet kapó kiállítás ajánlójában.

Fischli és Weiss első közös művük, a Virslisorozat (1979) fotóin felvágottakból és kartondíszletekből komponált miniatűr jelenetek (szőnyegüzleti szemle, baleset, tűz) láthatók. A dolgok ily módon történő humoros-ironikus megváltoztatásával ellentétben a 3000 színes diából álló Látható világ (1986-2001) a művészi beavatkozás teljes hiányával ejti zavarba a nézőket.

Másik kedvenc módszerük a mindennapi tárgyak, térberendezések poliuretánból, kézimunkával történő pontos leképezése, ezzel is a világ dolgaira való rácsodálkozás örömét, a mindennapok újrafelfedezésének lehetőségét felkínálva befogadóiknak. Az Angel Judit kurátor által jegyzett budapesti válogatás az alkotópáros munkásságának egyik korai szakaszát idézi fel, olyan, immár klasszikus műveken keresztül, mint az Egyensúly/Egy csendes délután (1984-85) című fotósorozat és az általa inspirált videó, A dolgok menete (1987), amelynek népszerűsége azóta is töretlen, messze túllépve a művészet hagyományos határain.

Míg a fotók invenciózus, a gravitációval dacolni látszó, antropomorf tárgyegyütteseikkel ragadják meg a látogatót, addig a film elkápráztató, tárgyak, fizikai és kémiai folyamatok által vezérelt láncreakció élményét nyújtja. A kiállítás ideje alatt az érdeklődők megtekinthetik a művészpáros két korai filmjét, a művészet világát parodizáló A legkisebb ellenállást (1981) és a kettejük barátságáról, a művészet és az élet összefonódásáról szóló A helyes út címűt (1983).

Peter Fischli és David Weiss művei a világ rangos művészeti intézményeiben láthatóak: egyéni kiállításaik voltak a zürichi Kunsthausban, a londoni Tate Modernben, a kölni Ludwig Múzeumban, a minneapolisi Walker Art Centerben és a párizsi Pompidou Központban. Kétszer képviselték Svájcot a Velencei Biennálén, 2003-ban elnyerték az Arany Oroszlán-díjat. Ugyancsak két alkalommal, 1987-ben és 1997-ben szerepeltek a Kasseli Documentán. Műveik többet között megtalálhatók a Tate Modern, a Guggenheim és a Hamburger Bahnhof gyűjteményeiben.

A svájci művészpáros kiállítása november 11-ig látogatható a Műcsarnok mélyföldszinti kiállítóterében.

Forrás: MTI