Idén is megrendezik az ország legszerethetőbb művészeti fesztiválját Cereden

Fotó: Lakatos Tibor

Augusztus 10-én ismét egy minden érzékszervet megmozgató összművészeti fesztivállal, az ArtPiknik Cereddel zárul a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep. A kiállítások, tárlatvezetések, zenei és színházi előadások mellett jazz koncert, házibuli, néprajzi gyűjteményből összeállított kiállítás, illetve a művésztelep idei alkotásaiból nyílt tárlat gazdagítja a programot. Sőt, Európa egyik legnagyobb grafikai présgépét is leleplezik az ünnep alkalmából.

Nem is gondolnánk, milyen kincseket és értékeket rejt Nógrád megye egyik kis faluja, Cered. Közel 30 éve, egy egyéni kezdeményezésből nőtte ki magát az ArtColony Cered, amely mára a művészeti élet egyik meghatározó szereplőjévé vált, miközben megtartotta a hely értékeit és szellemiségét.

A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepen immár 29 éve minden évben más-más tematika szerint zajlik az alkotómunka. Idén a középpontban a V4 országok és művészei állnak. Ők költözhetnek be Ceredre néhány hétre, hogy inspirációt merítsenek a település hagyományaiból, a falut körülölelő természeti szépségekből, a helyi emberek szokásaiból, mindennapjaiból. Alkotásaikat augusztus 10-én egy összművészeti fesztiválon, az ArtPiknik Cereden mutatják be a közönségnek.

Az ArtPiknik Cered a képzőművészeti tárlatok mellett minden érzékszervet megmozgató produkciókkal és programokkal is kiegészül. Egy olyan világba csöppenhetnek az idelátogatók, ahol egyszerre készítik a helyi asszonyok a frissen sült hagyományos ételeket, miközben az ország legkiválóbb jazz-zenészei játszanak. Napközben felnőttek és gyerekek egyaránt élvezhetik a kézműves sátor programjait, valamint az utcazenészek és táncosok produkcióit. Lesz még kortárs képzőművészeti vásár, esti szabadtéri színházi program, népdalokat ad elő a Ceredi Asszonykórus és a képzőművészet számos ága is bemutatkozik. Tavaly óta a közel 400 nm-es ArtComplex is várja a látogatókat kortárs galériával, grafikai műhellyel és az időutazásra invitáló Múzeum’80-nal.

Az izgalmas, egész napos programok mellett Európa egyik legnagyobb présgépét is bemutatják, amely magas- és mélynyomású sokszorosító grafikai eljárásokra alkalmas, mint pl. a rézkarc, linó- és fametszet. A 1,5 x 2,5 méteres grafikai présgép teljes felületű működtetéséhez egy ember nem is elég, legalább ketten vagy hárman kellenek hozzá.

Részletes program és aktuális hírek az esemény Facebook oldalán.

Mi? ArtPiknik Cered

Mikor? 2024.08.10. 11:30- 23:00

Hol? Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep | 3123 Cered, Kossuth utca 28.

Belépés: támogatói jegy vásárlásával