Molnár Piroska visszatér a Kőszegi Várszínházba „Ugye minden körülmények között itt lesznek?”

A Kőszegi Várszínház a nyári szezonban 40 különféle produkcióval várja a közönséget, és számos saját bemutatót tart együttműködésben más teátrumokkal. Július 11. és 21. között idén is megrendezik – a nyári évad félidejében – a Köz-Játék Fesztivált, amely több helyszínen zajlik majd: a nagyszínpadi előadások mellett lesznek gyerek- és zenei programok, kamaraszínházi darabok, kiállítások, szakmai konferenciák. A kőszegi fesztivált a Hyppolit, a lakáj bemutatójával nyitják, amelyet koprodukcióban hoznak létre a dunaújvárosi Bartók Színházzal Őze Áron rendezésében. Főbb szerepekben: Kálid Artúr, Göttinger Pál, Balázs Andrea, Molnár Piroska, Schneider Zoltán, Auksz Éva. Az előadásban emléket állítanak Benedek Miklósnak, aki egykor csaknem 300 alkalommal játszotta Hyppolit szerepét a Játékszín 40 évvel ezelőtti, legendás produkciójában. A Köz-Játék Fesztivál keretében lesz még egy rendkívül különleges ősbemutató is a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen: Baka István költő, író felnőtteknek szóló rémhistóriáját Én, a vámpír címmel Fábián Péter rendezi.

„A Kőszegi Várszínház az együttműködés híve. Most is kerestünk kőszínházi koprodukciós partnereket, hiszen akkor a költségek is megoszlanak, ráadásul így nem egynyári előadásokat hozunk létre, hanem olyanokat, amelyeket ősztől tovább vihet repertoárján az adott társszínházunk. Nem pazarolunk. A Hyppolit, a lakáj a dunaújvárosi színházzal közös, Örkény István remeke, a Kulcskeresők a Gózon Gyula Kamaraszínházzal, az Én, a vámpír rémhistória pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal”, mondja Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, aki 28. éve vezeti az intézményt. Fontosnak tartja megemlíteni azt is: köszöni az óriási munkát a kollégáinak, köztük Gelencsér Ildikónak és Bakos Zoltánnak, valamit Trifusz Péter képzőművésznek, a Kőszegi Várszínház arculat- és plakáttervezőjének.

A Hyppolit, a lakáj zenés vígjátékot július 11-én mutatják be Kőszegen. Összesen négy alkalommal játsszák. „Két éve rájöttünk arra, hogy van egy Hyppolitunk, aki már évek óta fellép nálunk nyaranta: Kálid Artúr. Így jött az ötlet. Aztán újságoltuk Molnár Piroskának, hogy készülünk a Hyppolitra. Piroska rögtön azt mondta: »Ki ne hagyjatok belőle! Szeretnék visszatérni a kedvenc városom színpadára.« Hosszú évekig nem volt kőszegi nyári színház Molnár Piroska nélkül. Végre újra velünk lesz”, teszi hozzá Pócza Zoltán.

A dunaújvárosi Bartók Színházzal közös Hyppolit-produkció rendezője Őze Áron. Ez már sorban a harmadik nyár, hogy Kőszegen rendez. Így nyilatkozik: „Régóta szerettem volna ezt az igazi hungaricum-szerű magyar vígjátékot megrendezni. Álomszereposztást sikerült összehoznunk, ami kezdetben még valóban álom volt, most már valóság. Minden szerepet nagyszerű színészek játszanak. Molnár Piroska megkoronázza az előadást. A Játékszínben a 40 évvel ezelőtti legendás előadásban ő volt Schneiderné. Itt átvariáltuk számára a Makáts főtanácsos szerepét, úgyhogy Makáts Aladárné főtanácsosasszonyként jelenik meg, és még kisebb átalakítások estek a szövegen. Finoman megidézzük a korábbi legendás és fogalommá vált Hyppolit-produkciókat, a filmet és a színházit. Benedek Miklós hangját is halljuk majd, aki annak idején több százszor alakította a címszerepet a Játékszínben. Emléket állítunk neki az előadásban. Ősztől pedig felkerül a dunaújvárosi színház repertoárjára a produkció.”

Molnár Piroska 17 nyáron át játszott a Kőszegi Várszínházban. Így mesél erről: „Kőszeg – csodahely. Hollósi Frigyessel, Frici barátommal hazajártunk oda. Hiányzik az életemből ő, ahogyan sajnos sokan mások is. Olyan jó, hogy Pócza Zoltánék létrehozták a Hollósi-díjat, s hogy ma is kapható a színház büféjében a Hollósi-kávé, a hosszú kávé hideg tejjel, két cukorral, ahogyan Frici fogyasztotta. Halála után jó néhány évig nem szerepeltem kőszegi produkcióban, jólesik a visszatérés, ráadásul éppen a Hyppolittal.

A Játékszínbeli ősbemutatón Schneidernét játszottam. Kőszegen Makáts főtanácsosné leszek, a fiamat Makáts Csabát Schneider Zoltán alakítja, a tavalyi Hollósi Frigyes-díjas. Minden mindennel összeér.”
Vajda Katalin és Vajda Anikó 40 évvel ezelőtt írták színpadra a Hyppolitot. „Csaknem háromszáz alkalommal ment a Játékszínben. Ritka, hogy egy legendából dupla legenda szülessen: a kultikus film után lett egy kultikus színházi előadás is. Nagyon kellettek hozzá a színészek. Ígéretes a kőszegi produkció is, hiszen újra összeállt egy nagyszerű csapat”, fogalmaz Vajda Katalin.

A Hyppolithoz kapcsolódóan két könyvbemutatót is tartanak: Molnár Piroska a Kvittek vagyunk és Vajda Katalin a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című kötetét dedikálja július 13-án a kőszegi várban. Július 14-én Őze Áron tart egy kulturális emléksétát a kőszegi vártól indulva: édesapja, Őze Lajos 40 évvel ezelőtt forgatta Kőszegen a Hány az óra, Vekker úr? című filmet. Csak pár napig vett részt a forgatáson. Már nagybeteg volt. Kőszegről vitték Budapestre, kórházba. „Apu nagyon szerette Kőszeget. Ahányszor a városban járok, mindig megemlékezem róla. Kőszegiek állítanak meg és mesélnek a Bacsó-film forgatásáról”, jegyzi meg Őze Áron.

Július 15-én – ugyancsak a Köz-Játék Fesztivál keretében – mutatja be a Kőszegi Várszínház a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen, a szekszárdi Magyarországi Német Színházzal együttműködésben Baka István költő, író felnőtteknek szóló rémhistóriáját: az Én, a vámpír A kisfiú és a vámpírok című kisregény alapján készült, Fábián Péter írta színpadra Baka művét, ő is rendezi. „Szekszárdon születtem, földije vagyok Baka Istvánnak. Rajongásom iránta elég korán jött, a róla elnevezett versmondóversenyen kezdtem verset mondani, aztán pódiumestet is rendeztem a verseiből. A kisfiú és a vámpírok című kisregénye egy kisiklott, félresikerült rendszerváltás története, másfelől izgalmasan lehet használni a vámpír toposzt, ami az iróniáját és humorát is tudja adni az előadásnak. Baka zseniális találmánya, hogy a történet egyben kicsit sci-fi is, ugyanis a jövőben játszódik, de olyan, mintha a múltban lennénk, mert az általa elképzelt jövőben visszafelé fejlődik a fiktív sárdi városállam. A nyolcvanas évek második felében írta a művét, igazából egy rendszerváltás bukását vetíti előre benne”, tudjuk meg Fábián Pétertől.

A Kőszegi Várszínház nyári rendezvénysorozata két és fél hónapig tart, ezen belül az immár hagyományos, tíznapos Köz-Játék Fesztivál július 11-én kezdődik. A következő hetekben – többek között – fellépnek még itt: Grecsó Krisztián, Epres Attila, Györgyi Anna, Kamarás Iván, Nagy-Kálózy Eszter, Pálos Hanna, Rudolf Péter, Sajgál Erika, Szulák Andrea, Vizi Dávid. A Kőszegi Várszínház idei szlogenje a Hyppolit, a lakáj előadására utal: „Ugye minden körülmények között itt lesznek?”