Egy könyvmoly regényes élete

Szerző: Marity Mira

Könyv egy könyvmolyról, imádni való tipográfiával, tele irodalmi kikacsintásokkal, New York Times bestseller titulussal, könnyed felütéssel a borítón – miszerint a történet arra emlékeztet, miért OLVASUNK és miért SZERETÜNK… hát persze, hogy nem lehet nem szeretni Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete című kötetét.

Végre nem egy nő falja a könyveket

És ha valaki a prológusból arra asszociálna, hogy a főhős (mintegy sztereotip módon) egy bájos entellektüel hölgy, annak elárulom, hogy ebben a történetben a megrögzött könyvmoly egy sármos és morcos, vagy inkább introvertált férfi, és ez mindenképpen bónusza a sztorinak. A.J. Fikry egy idilli kis sziget könyvesboltjának a tulajdonosa. Élete legnagyobb drámája az, hogy elveszítette tragikus balesetben elhunyt feleségét. A férfi magányosan és keserűen éli mindennapjait, emellett könyvesboltja is nehézségekkel küzd. Egy nap egy rejtélyes „csomagot” talál boltja ajtajában: egy kislányt, Mayát, akit valaki elhagyott. Maya érkezése gyökeresen megváltoztatja A.J. életét, új értelmet és célt adva neki. Ebbe a nem mindennapi szituációba csöppen bele a talpraesett Amelia Loman, aki szintén könyvmoly, de hivatását tekintve kiadói utazóügynök.  

A világirodalom remekei a történetbe szőve

Ez a regény egy igazi kincs minden irodalomkedvelő számára, és nem is szabad másként olvasni, csak egy tollal és jegyzetfüzettel a kezünkben, hogy azonnal felírhassuk azokat a klasszikus vagy kortárs kincseket, melyek felmerülnek a fejezetek olvasása közben – látens módon ajánlva a következő olvasást vagy újraolvasást. Mert ez a szívmelengető és elgondolkodtató történet számomra elsősorban a könyvek iránti szenvedélyről, és azok életünkre gyakorolt hatásáról szól. Az irodalmi utalások gazdag hálója révén a Zevin nemcsak egy unikális emberi történetet mesél el, hanem egyfajta főhajtást is tesz a világirodalom doyenjei előtt.

Az írónő hozzáértően használja ezeket az utalásokat, hogy mélyebbé és gazdagabbá tegye magát a történetet is. A.J. különleges ízlése a rövid novellák iránt – amelyeket boltjában is előnyben részesít – szimbolikus jelentéssel bír: ezek a történetek tükrözik saját életének törékeny fragmentum jellegét, és a boldogság átmeneti természetét. Az olyan irodalmi művek, mint például Edgar Allan Poe novellái, kulcsszerepet játszanak a regény cselekményében, összekapcsolva a szereplők érzelmi világát a klasszikus irodalmi művek motívumaival.

A könyv tele van finom tisztelgéssel más bibliográfiai ikonok előtt is. Alice Munro novellái, amelyek gyakran a mindennapi élet apró csodáit és tragédiáit ábrázolják, párhuzamba állíthatók A.J. és Maya közös történetével. A regény másik fontos irodalmi utalása Roald Dahl „Matilda” című műve, amely Maya és A.J. közötti különleges kapcsolatot hangsúlyozza, mivel mindketten a könyvek világában találják meg az igazi otthont és biztonságot.

Mosolyogni és könnyezni is lehet rajta

Zevin retorikája egyszerre könnyed és mélyreható, amely képes megragadni az olvasó figyelmét az első oldaltól az utolsóig. A történet szövése és a karakterek fejlődése során a szerző finoman egyensúlyoz a humor és a dráma között, amely még közelebb hozza a szereplőket az olvasóhoz. A könyv nyelvezete egyszerű, mégis bizonyos szempontból költői, ami különösen a könyvek iránti szenvedély ábrázolásában mutatkozik meg. Egyértelműen látszik, hogy ez egy „örömkönyv”, amit érezhetően szeretettel és kedvvel írt a szerző.

Gabrielle Zevin regénye tele van szórva bibliofiloknak szóló igazgyöngyökkel, amelyek nemcsak a cselekményt gazdagítják, hanem mélyebb irodalmi kontextust is adnak a történethez. Ezek az utalások és idézetek emlékeztetik az olvasókat az irodalom erejére és annak hatására az élet különböző aspektusaira. Ha elfogadjuk azt, hogy tudományosan bizonyított a biblioterápia gyógyító hatása, úgy ez a történet ékes bizonyítéka ennek a tézisnek. Emlékezteti az olvasót arra, hogy a könyvek nem csupán szavak a papíron, hanem kapuk egy másik világba, amely segíthet megbirkózni a valóság röghöz kötött nehézségeivel. A regény méltó – és szeretetreméltó – olvasmány mindazok számára, akik hisznek az irodalom erejében és abban, hogy egy jó könyv képes megváltoztatni az ember életét – vagy legalább a hozzáállását az élethez.

Nem árulunk zsákbamacskát

Említettem, hogy ennek a könyvnek az olvasása örömteli jegyzetelésbe torkollott. Íme, néhány jelentős irodalmi utalás és említett mű, messze nem a teljesség igényével. A regény elején A.J. Fikry ellopott könyve Edgar Allan Poe ritka kötetének egy példánya, ami a cselekmény fontos eleme. Gabriel García Márquez neve is feltűnik, aki a mágikus realizmus képviselője, és akinek művei mély hatással vannak a főszereplőre. F. Scott Fitzgerald: A „The Great Gatsby” című klasszikusa is megemlítésre kerül, utalva az elveszett álmokra és az élet tragikumára. Flannery O’Connor pedig A.J. egyik kedvenc írója, akinek novelláit nagyra értékeli. Roald Dahl gyermekirodalmi könyvei – mint például a „Charlie és a csokigyár” – is szóba kerülnek, különösen a fiatal olvasók vonatkozásában.

Kurt Vonnegut írásai és stílusa több szereplő kedvence, és az ő cinikus és humoros nézőpontja is tükröződik a regényben, főleg a pikírt főhős jellemében. Egyébként a legtöbb ajánlást ő adja a történetben, hiszen az irodalmi utalásokkal és idézetekkel reflektál az életére és a körülötte lévő világra. Minden fejezet elején A.J. kedvenc citátumai szerepelnek, amelyek különböző könyvekre és novellákra utalnak, és ezek az ajánlások mélyebb betekintést nyújtanak az ő karakterébe és gondolkodásmódjába.

Mindent összevetve az Egy könyvmoly regényes élete egy szórakoztató és értékes történet, amely nem csak magát olvastatja, hanem más könyveket is a világirodalom pantheonjából. Olvasásra, érzelmekre és gondolkodásra motiváló és inspiráló fabula, amely az idei napfényes nyár kötelező darabja.

https://agavekonyvek.hu/konyv/romantikus/egy-konyvmoly-regenyes-elete-1309