A Magyar Nemzeti Balett principálj nyerte el a „balett Oscar”-t

Képkredit: „Benois de la Danse 2024”

Balázsi Gergő Ármin lett a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse díjra férfi táncművész kategóriájának, díjazottja. A rangos kitüntetés 33 éves történetében, aminek díjátadóját 2024. június 25-én tartották a moszkvai Bolsoj Színházban, először jelöltek és díjaztak magyar balettművészt.

Balázsi Gergő Ármin 2014 óta tagja Magyar Nemzeti Balettnek, a Junior Prima Díjjal és a Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett vezető szólistát a 2022/23-as évadban az együttes Étoile-jának is megválasztották. Balázsi Gergő Ármint az elmúlt évadban A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre, amit a Bolsoj Színház principáljával, Artemy Belyakovval megosztva vehetett át. A két díjazott olyan rangos intézmények vezető szólistáit utasítva maga mögé, mint a szentpétervári Mariinszkij és Mihailovszkij Színházak vagy a milánói Scala.

A neves képzőművész és műkritikus, Alekszandr Nyikolajevics Benois-ról elnevezett elismerés történetében először jelölték a díjra a Magyar Nemzeti Balett művészeit. Balerina kategóriájába Melnyik Tatyjana is meghívást kapott, aki 2015 óta egyike a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistáinak, emellett 2019/20-as és a 2023/24-es évad Étoile-ja kitüntető cím birtokosa is a Magyar Állami Operaházban.

A Bolsoj és a Scala legendás prímabalerinája, Svetlana Zakharova által elnökölt héttagú, balettművészekből, koreográfusokból és együttesvezetőkből álló, évente váltakozó összetételű zsűribe idén Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is meghívást kapott, így 18 év után újra magyar szakember is közreműködik az egyik legrangosabb balettelismerés odaítélésében. Korábban 2006-ban ifj. Harangozó Gyula a Bécsi Állami Balettegyüttes vezetőjeként vett részt a zsűri munkájában.

Az 1991-ben a Koreográfusok Nemzetközi Szövetsége által alapított Benois de la Danse díjat évente ítélik oda az elmúlt naptári évben a tánc terén legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó művészeknek. A legjobb koreográfusok mellett díjazzák a balettművészeket férfi és női kategóriában, rendszeresen ítélnek oda életműdíjat, illetve ismerik el tervezők és zeneszerzők munkáját is.