Sikeres évadot zárt a Kolibri Színház

Fotó: Horváth Judit

Növekvő nézőszám, négy új bemutató, eredményes nemzetközi együttműködések és a XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálé fémjelezte a Kolibri Színház elmúlt évadát.

A június 18-án megtartott évadzáró társulati ülésen Novák János igazgató értékelte az idei évad eredményeit és ismertette a 2024/2025-ös évad programját.

Az évadról számokban:

„A 2023/2024-es évadban a Kolibri Színház három játszóhelyén 100%-os látogatottsággal összesen 427 előadást láthatott a közönség, ami több mint 40 ezer nézőt jelent. Az évadban legtöbbször, 193 alkalommal Nyirkó Krisztina lépett színpadra, őt követi Ruszina Szabolcs 189, illetve Nizsai Dániel 173 előadással.” A színház több mint harminc repertoár-előadásáról szólva az igazgató kihangsúlyozta a gyakran nemzetközi együttműködések keretében megvalósuló ifjúsági, valamint csecsemőszínházi produkciók jelentőségét, hiszen a Kolibri Színház mindkét területen példaadó mintát képvisel. Így valósult meg 2024 tavaszán a PlayOn! együttműködés részeként az Urbán legendák – A tartozás című ifjúsági produkció, avagy ’színházi audio-séta’, amelyet Vidovszky György rendezett a Budapest Nagyregény projekt keretében. Az idei évad első bemutatóját, Brian Friel Pogánytánc című darabját Gyevi-Bíró Eszter állította színpadra a Kolibri Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és Jótékonysági Alapítványa koprodukciójaként. Szülőjavító címmel mutatták be novemberben Vidovszky György, a KÁVA Kulturális Műhellyel közösen készített osztályterem-színházi előadását. Eva Rottmann Kék órák című ifjúsági előadását Kiss Márton rendezésében decembertől láthatta a Kolibri Pince közönsége.

Az idei évadban lendületesen fejlődött tovább a színház drámapedagógiai programja Gyevi-Bíró Eszter vezetésével. Hat színházi nevelési szakemberük közel 190 színházpedagógiai programot tartott, több mint 4800 gyerek részvételével. A Kolibri Színház továbbra is kiemelkedő feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást. A pályázaton elnyert 2 millió forintos közlekedési támogatásból idén 43 fővárosi és vidéki csoportot, összesen több mint 2200 gyereket tudtak hozzásegíteni ahhoz, hogy eljussanak az előadásainkra.

Nemzetközi kapcsolatok:

Novák János kiemelte, hogy a társulat idén is aktívan részt vett a több mint két évtizede működő nemzetközi kooperációk – a 0-6 éves korosztályra fókuszáló, a Kolibrin kívül 16 európai országot magában foglaló MAPPING művészeti-kutatási projekt, valamint az interaktív történetmesélés és a digitális technológiák ifjúsági előadásokban való színházi alkalmazásait kutató PlayOn! – közös munkájában. A tavalyi évadban Novák János rendezésében bemutatott, legkisebbeknek szóló Hangmadár ősszel két nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt: a MAPPING keretében megrendezett bolognai Visioni Fesztiválon, valamint az újvidéki ASSITEJ Művészeti Találkozón. A Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében nagy sikerrel zajlott le 2024. május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. A fesztivál nemzetközi programját neves határontúli és külföldi társulatok képviselték.

A jövő évadról:

A 2024/2025-ös évadot a hagyomány szerint szeptember első szombatján az egész napos Kolibri Fesztivál nyitja meg. Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Margit Auer meseregényéből készült nagysikerű előadás folytatása, a Mágikus állatok iskolája 2. – A kísértetfolyosó lesz, amelyet Horváth Péter adaptál színpadra és Novák János rendez. A kisiskolásoknak szóló kalandos történet szerint amikor Eddie is mágikus állat birtokába jut, az egész osztály irigyli őt – Helén kivételével, akit hidegen hagynak a mágikus állatok, és csak a prímabalerina tanfolyam érdekel. Eközben az osztályfőnök, Miss Cornfield az olvasás éjszakájának megszervezésével van elfoglalva. Aztán az ominózus éjszakán, a toronyszoba sötétjében minden megváltozik… A 3-6 éves korosztálynak készül a Nyúl és medve című előadás, amelyet Julian Gough fergeteges humorú könyve alapján, Horváth Péter átiratában Szívós Károly visz színre a Kolibri Fészekben. „Mi köze egymáshoz Nyúlnak, Medvének, Farkasnak? Micsoda kérdés! Ezt már tudjuk a mesékből. Jó, de mi köze hármuknak a Gravitációhoz, a Lavinához és a Nyúlbogyóhoz? Na, ez már korántsem olyan nyilvánvaló…” – az angol szerző cseppet sem szokványos mesekönyve szakít a hagyományokkal, és humorral ötvözi a klasszikus mesék jellegzetes báját, valamint a Micimackóból már ismerős bonyolult, vicces, érdekes karaktereket a David Attenborough-természetfilmekben megjelenő egészen-másképp-érdekes létező valósággal. Igen, igen, igen címmel az évad második felében mutatják be Vidovszky György új ifjúsági rendezését. Az előadás részben vallomás, részben dokumentumfilm, részben nyílt beszélgetés, egy tinédzsereknek készült színházi találkozás, amely az egészséges kapcsolatok, a vágy és a beleegyezés göcsörtös és szükséges témáit járja körül a #metoo és a #timesup árnyékában.

Társulati díjak:

A keddi évadzárón a hagyományokhoz híven a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák titkos szavazatai alapján idén Farkas Éva és Csernák Norbert színművészek, illetve Vajdai Veronika rendezőasszisztens és Major Sándor színpadmester érdemelte ki az elismerést. 

Az évadzáró végén elbúcsúztatták Vioszné Edvi Illés Editet, aki 23 éve dolgozott pénztárosként a színház gazdasági osztályán és most nyugdíjba vonul. Végül a társulat egyperces néma csenddel emlékezett meg a májusban elhunyt Németh Tiborról, a Kolibri Színház művészéről és alapító tagjáról.