Az MKKE közleménye a 95. Ünnepi Könyvhétről

Idén 95. alkalommal látogatott ki a magyar irodalomra kíváncsi és az újdonságaira vágyó olvasóközönség az ország egyik legnagyobb könyves szabadtéri eseményére, az Ünnepi Könyvhétre. Az év legfontosabb és legsikeresebb irodalmi rendezvénysorozata június 13–16. között valósult meg a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése immár 23. alkalommal kapcsolta e jeles könyvünnephez a Gyermekkönyvnapokat, hogy felhívja a szakma és a szülők figyelmét a talán még mindig nem eléggé dicsért gyermekirodalomra, mely már bizonyította, hogy új meg új gyerekgenerációt képes elvarázsolni és a digitális eszközök képernyőitől legalább időlegesen elcsábítani.

Izgalmas napra virradt június 13-án Budapest belvárosa: 170 hazai és határon túli könyvkiadó 150 standon, több mint ezer dedikálásra hívta az érdeklődőket, nézelődőket, címek vagy szerzők szerint keresgélő olvasókat. A hagyományos három helyszínen közel száz színpadi program, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, zenés irodalmi programok várták azokat a könyvbarátokat, akik a mindinkább virtuálissá váló korban is a valódit, a kézbe vehetőt, felüthetőt, forgathatót keresik – elkötelezetten és eltántoríthatatlanul.

Izgalmas napra virradt számtalan vidéki város is, hiszen a könyvhét nem csupán a fővárosé. Soprontól Békéscsabáig, Salgótarjántól Csongrádig és Miskolctól Dunaújvárosig kulturális élményeket ígértek a vidéki helyszínek szervezői is: irodalmi teraszt, közönségtalálkozókat, gyerekprogramokat, könyvbazárt és könyvvásárt.

A 95. Ünnepi Könyvhét megnyitója délután 4 órakor kezdődött a Vörösmarty téren: a díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar zenés bevonulása után Gál Katalin, az MKKE elnöke köszöntötte a látogatókat. Ezt követően Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitotta meg a rendezvénysorozatot, majd Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese, és Balogh-Madár Emese, Belváros-Lipótváros alpolgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Ezután átadták a Szép Magyar Könyv 2023 verseny díjait, hét kategóriában, 8 különdíjjal együtt.

Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a magyar és a magyar nyelvű könyv ünnepe. 2024-ben tengernyi kötet jelent meg erre az alkalomra, és iratkozott fel a Könyvheti Jegyzékre. Olyannyira bőséges volt a kínálat, hogy a műfajonként kellett bemutatni és kereshetővé tenni a versesköteteket, a szórakoztató és szépirodalmi alkotásokat, az ismeretterjesztő műveket, valamint a gyermek- és ifjúsági könyveket. A Könyvheti Jegyzék online formában vált elérhetővé (www.unnepikonyvhet.hu), a Könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus nyomtatott verziójából viszont már a helyszínen, online formában pedig szintén a weboldalon tájékozódhattak az olvasók a legújabb kiadványokról.

A Vörösmarty téren és a Vigadó téren felállított színpadokon érdekes beszélgetések, bemutatók, színes könyves programok követték egymást. Hallhattunk a fiatalok olvasási szokásairól; a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rendezte, flashmob jellegű olvasási rekordkísérlet a könyv híd szerepére emlékeztetett; bemutatkoztak az év novellái, és a magyar műfordítók is szóhoz jutottak egy-egy pódiumbeszélgetésen. A diákzsűri által megítélt HUBBY Év Gyerekkönyve Díj 2024 átadására is sor került. A Rutkai Bori Banda koncertje vidám órát szerzett a korzózóknak, majd mondókázás, mesehallgatás és mentőkutya-bemutató nyűgözte le a legkisebbeket. A Harvard Egyetem kiváló és igen vidám a capella kórusa azután korra való tekintet nélkül vonzotta a népes hallgatóságot. Ahogyan a csütörtöki, pénteki, szombati napzáró koncertek is: Dés László, Grecsó Krisztián, Dés András fellépése, Müller Péter Sziámi AndFriends és a Duckshell világzenéje fergeteges hangulatot varázsolt a Vörösmarty téren összegyűlt sokaságnak.