Tűzben született lótuszvirágok

A Zsolnay gyár ókori Egyiptom inspirálta alkotásaira irányítja a figyelmet a Janus Pannonius Múzeum június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján megnyíló új kiállítása.

Tűzben született lótuszvirágok kiállítás – JPM Zsolnay Múzeum

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumában 2022-ben rendezett Lüszterlepkék és mázmadarak – A Zsolnay Múzeum japán gyűjteménye és a Zsolnay-japonizmus című kiállítás után az egyiptizáló Zsolnay alkotások tárlatával mutatjuk be a Zsolnay gyár nyitott, sokirányú művészetét. A Zsolnay kerámia történeti gyűjteményének formai, stilisztikai és technika változatossága a régiséghez, a kultúrához, a világhoz való viszony egyedülálló magyar európaiságát jelzi pécsi tradícióként.  A Zsolnay kerámiagyár művészetében megjelenő kínai, japán, török, valamint perzsa díszítmény- és formakincs meghatározó szerepe közismert. Kevés figyelem irányult azonban az ókori egyiptomi művészet hatására, amely a keleti művészetek közül a legelsők között jelent meg a Zsolnay gyár motívum- és formavilágában.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay gyűjteményében őrzött több mint ötven darab ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy, valamint a hozzájuk tartozó tervlapok egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést, amely Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, mellyel a pécsi Zsolnay gyár Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett. Így a kiállítás átfogó képet nyújt az ókori Egyiptom inspirálta tárgyanyagról, amely végigkíséri a gyár történetét 1876-tól egészen az 1930-as évekig. A legkorábbi egyiptomi stílusú tárgyak közé tartozik a Zsolnay macska, amely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött egyiptomi szobor másolata. Pulszky Ferenc az 1873-as bécsi világkiállításon az egyiptomi macskaszobrot is kiállította a gyűjteménye részeként. A Zsolnay család itt figyelhetett fel a különleges, arany szemberakással díszített tárgyra. A bécsi világkiállítás, majd az azt követő tanulmányutak tapasztalatai alapján 1876 és 1878 között megszületettek az első egyiptomi stílusú Zsolnay kerámiák. A párizsi Louvre egyiptomi gyűjteménye különösen nagy hatást gyakorolt a Zsolnay nővérek tervezői munkásságára. Ennek köszönhetően született meg a legismertebb egyiptomi stílusú Zsolnay kerámia, a lótusz sorozat, amelyet Teréz naplója alapján Júlia a múzeumban látott egyik ókori egyiptomi fakanálka díszítése alapján készített. A legjelentősebb egyiptizáló alkotások csoportja a Tutanhamon sorozat, melyet Zsolnay Teréz tervezett fiával Mattyasovszky Zsolnay Lászlóval (1885–1935). Az egyik tervrajzon Sikorski Miklós (1888–1973, Zsolnay Júlia fia) neve is szerepel, aki szintén részt vehetett a munkában.

Lótuszvirágokkal és geometrikus motívumokkal díszített váza, Pécs, Zsolnay gyár

A Tűzben született lótuszvirágok – Egyiptizáló alkotások a Zsolnay gyárban című kiállítás kurátorai: Fullér Andrea és Feró Eszter egyiptológusok

A kiállítás megnyitója: 2024. június 22. (szombat) 15 óra

Helyszíne: JPM Zsolnay Múzeum (Pécs, Káptalan utca 2.)

A tárlatot megnyitja: Csenkey Éva művészettörténész

A kiállítás a Janus Pannonius Múzeum idei Múzeumok Éjszakája programsorozatának a része, amely részletesen a honlapunkon olvasható: jpm.hu/muzeumokejszakaja

Mindenkit szeretettel várunk!