„Emlékezz arra, ki is voltál” – Szépvilág a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

2025. március 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállítása, a Szépvilág. A már-már rendhagyó témájú – bár az irodalmi alkotókhoz kapcsolható tárgyak kiállítása most is szerepel a kínálatban – minitárlat kurátori tevékenysége Mészáros Zsolthoz, a látványterve Kemény Gyulához, a grafikai arculat és tipográfia pedig Bogdándy Gáborhoz köthető.

A kiállítótérben igényes alapossággal elhelyezett 1840-es évekhez társítható emlékek a BTM Kiscelli Múzeum, a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, a FSZEK Budapest Gyűjtemény, a Gödöllői Királyi Kastély, az Iparművészeti Múzeum, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Wosinsky Mór Múzeum (Szekszárd) és különböző magánszemélyek tulajdonát képezik.

A Divat és kultúra a reformkori Pesten alcímet viselő kiállítás megnyitóján, a múzeum tereit kihasználva az emeletet és a lépcsőházat is belakó performance és beszélgetés méltó módon kapcsolta össze, elevenítette meg a korabeli divatlapok szereplőit. Ugyan a kiállítás tárgyaként megnevezett szaklapok az öltözködésen keresztül nyújtottak olvasnivalót a kor asszonyain keresztül mindenkinek, maga a műfaj mégis lehetőséget ad belepillantani az 1840-es évek Pestjének társadalmi világába. Az adott korszakot nem csupán gazdasági, de társadalmi és kulturális újjászületés is jellemezte, amely keretében a divatot a művelődés részeként értelmezték. A kiállítás pedig pont ilyen sokoldalúan hozza, közel 200 évvel később felszínre az egykori divatlapok szerepét.

Jómagam nem vagyok teljesen tisztában a jelen kor divatlapjaival. Az internetet és a közösségi médiát használva sejtem azonban azok középpontjában mi állhat. A fogyasztói társadalom ugyanis nem követeli meg sem a gazdasági háttérfolyamatok, sem a politikai viszonyok alapos ismeretét. Ha van miből, vásárolunk. Túlköltünk. Bármi áron hódolunk ezen szenvedélynek. 

Hol van ez már a kiállításban központi szerepet biztosító Honderü, Életképek, Pesti Divatlap, valamint a Der Spiegel és a Der Ungar kínálatától? Ki mesél ma már a minőségi társasági életről, eseményekről színvonalasan? A jövő év tavaszáig látogatható tárlat emlékeztet minket a divatlapok, a korabeli festmények, grafikák karikatúrák és használati tárgyak világán keresztül ezekre a hiányosságokra. Nem holmi nosztalgikus módon, hanem hitelesen. A közeledő Múzeumok Éjszakáján (június 22-én) ehhez a kiállításhoz is kapcsolódnak programok, kurátori tárlatvezetések és előadás a PIM dísztermében.