Év Gyerekkönyve Díj 2024 – a diákzsűri díjai – sajtóanyag

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a 95. Ünnepi Könyvhéten adta át a diákzsűri díjait az elmúlt évben megjelent legjobb gyermek- és ifjúsági könyveknek.

A diákzsűri díjai igazi közönségdíjak, ahol gyerekcsapatok, vagyis maguk az olvasók döntenek arról, melyek a legjobb művek.

Az Év Gyerekkönyve Díj 2024 diákzsűrijének nyertesei:

Illusztráció kategória:

Sipos Fanni – Rádai Andrea: Rókazsolt a Margitszigeten (Pagony, ill.: Sipos Fanni, Szerk: Győri Hanna)

Ismeretterjesztő kategória:

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár (Móra Kiadó, ill. Oravecz Gergely, szerk.: Ughy Szabina)

Szerzői kategória, 6-12 éves korosztály:

ber Anikó: Busz a ködben (Pagony, szerk.: Győri Hanna)

Szerzői kategória, 12 év feletti korosztály:

Berg Judit: Szélvésztől kergetve (Pagony, szerk.: Kovács Eszter)

Hogyan választottuk ki a diákzsűriket?

  • A diákzsűri szerepének betöltésére a HUBBY pályázatot írt ki 4 kategóriában, 10-18 éves korú gyerekeknek. A szűk egy hónapos határidőn belül 46 csoport jelentkezett az ország minden pontjáról, sőt, még határon túlról is. Ez nagyságrendileg körülbelül 400 diákot jelent. 400 olyan olvasó fiatalt, aki a maga jószántából, sőt, örömmel, szívesen olvasna el záros határidőn belül minimum 5 könyvet, amit nem csak elolvasni kell, hanem megérteni, megítélni, gondolkodni róla és végül dönteni, számukra melyik a kiemelkedő.
  • A legkülönbözőbb típusú általános és középiskolák tanulói írták meg pályázatukat arról, hogy miért szeretnének ők lenni a választott kategória zsűrije.
  • A pályázatok közül Vinczellér Katalin (HUBBY elnökségi tag, pedagógus, a diákzsűri koordinátora) és Varga Betti (pedagógus, HUBBY tag) választotta ki a legjobbakat a pályázatok minősége alapján.

Hogy dönt a diákzsűri?

  • A gyerekek március második felében kezdték meg munkájukat a megjelölt kategóriákban a szakmai zsűri által előválogatott, shortlistre került könyvek olvasásával.
  • Munkájukat egy előre elküldött szempontrendszerrel segítettük, és természetesen a menet közben felmerülő kérdésekről is konzultált velük Vinczellér Katalin.
  • Tekintettel a jelentkező csoportok nagy számára, bizonyos kategóriákban több diákcsapat is bírálta és pontozta a könyveket. Itt lett fontos szerepe a szempontrendszer alapján adott pontszámoknak, mert a 12+ szerzői díj kategóriájában végül a pontok összesítése hozta meg a végeredményt.

Mivel jár és miért fontos a díj?

  • A díj célja, hogy felhívja a figyelmet az előző évben megjelent kiemelkedő színvonalú magyar gyerekkönyvekre. Ebben nagy segítséget jelentenek a sajtómegjelenések, interjúk, szövegközlések.
  • Az olvasók, könyvtárosok, pedagógusok számára fontos tájékozódási pontot jelentenek a díjazott és rövidlistára került könyvek.
  • Mivel a Bookline támogatásának köszönhetően a díjnyertesek pénzjutalomban is részesülnek, a díj a szakmai elismerés mellett anyagi megbecsüléssel is jár.
  • Az MVM támogatásával valamennyi, diákzsűrinek jelentkezett gyerekcsapat könyvtrailer projektben vehet részt, melynek keretében videós könyvajánlót készítenek kortársaik számára. Ezekben a shortlistes és díjnyertes könyveket ajánlják egymásnak.
  • A shortlistes és díjazott könyveket június elején eljuttattuk a Müncheni Nemzetközi Gyerekkönyvtárba.
  • A Mesemúzeum kiállítást tervez a díjnyertes művekből, a nyertes könyvek szerepelni fognak a Bolognai Könyvvásár jövő évi magyar katalógusában, a Kaméleon Olvasóklub a díjnyertes és döntős könyvek közül válogat ősszel kezdődő olvasóversenyéhez.
  • Szeretnénk iskolákba és óvodákba elvinni a legjobb szerzőket. Néhány nyertes könyv feldolgozásához pedagógiai segédanyagot tervezünk, valamint pedagógusoknak tartott előadásokon mutatjuk be a könyveket.

Támogatók és együttműködő partnereink:

Fő támogató:

  • Bookline

Támogatók és szakmai partnerek:

  • Líra Könyv Zrt.
  • Petőfi Kulturális Ügynökség
  • Centrál Médiacsoport
  • Pagony könyvesboltok
  • Book 24
  • Mesemúzeum
  • MVM

Mi az IBBY és a HUBBY?

A Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves szervezet, amelynek mintegy 80 tagországban vannak nemzeti szekciói. Az IBBY legfőbb célja, hogy világszerte minél több gyerekhez juttassa el a minőségi gyerekirodalmat.

A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum az IBBY magyar nemzeti tagozata, amely szakmai munkájával és az általa kiadott díjjal a magyar gyerekkönyveket és gyerekkönyvszakmát képviseli Magyarországon és a nemzetközi porondon. Tagjai könyvkiadók, szerzők, illusztrátorok, pedagógusok, könyvtárosok, de nyitva áll támogató szülők előtt is.

A 2023 októberében új elnökséggel újraindult egyesület nyitott és semleges: világnézetre való tekintet nélkül a gyerekek érdekeit képviseli. Az új HUBBY gyerekpárti!

A HUBBY hidat épít

Jella Lepman, az IBBY alapítója vallotta, hogy a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik. A gyerekeknek egyrészt olyan könyvekre van szükségük, amelyek tükröt tartanak elébük, másrészt olyanokra, amelyek ablakot nyitnak a külvilágra. Tükrök azok a könyvek, amelyekben a gyerekek magukat látják: a saját életüket, a tapasztalataikat, a városukat, az utcájukat. Ha belenéz a tükörbe és nem ismeri fel magát – felmerülhet, hogy ő szörny vagy vámpír talán! Ha a könyvet olvasó gyerek magára ismer a tükörben, akkor eloszlanak oly gyakori önmarcangoló kétségei: lám, érdemes róla is könyvet írni. Másfelől a gyerekeknek ablakot kitáró könyvekre is szükségük van. Olyanokra, amelyek a nagyvilágra nyílnak, amelyek megmutatják, hogyan élnek mások másutt, akikről kiderül, hogy éppen úgy éreznek, éppúgy viselkednek, mint ők maguk. Természetesen ami az egyik gyereknek tükör, az a másiknak ablak, s megfordítva. Vagyis érvényt nyer az IBBY alapgondolata: a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik. 

A gyerekirodalom segítségével hidakat építünk mi is. Közös cél köti össze tagjainkat, támogatóinkat és partnereinket: írók, illusztrátorok, könyvkiadók, szerkesztők, könyvtárosok, tanárok, könyvterjesztők, kritikusok, gyerekirodalmi szakértők dolgoznak együtt a jó gyerekkönyvekért, állami intézmények és magáncégek nyújtanak segítséget a munkánkhoz, lehetővé téve, hogy minél több gyerekhez jusson el a könyvek üzenete.

Forrás: HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum

,