A jövő magyar balett-tehetségeinek seregszemléjeként éled újjá a Pas de Quarte

A magyarországi intézményes balettoktatás képviselői, vagyis a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet hallgatói és növendékei mutatkoznak be 2024. június 15-én 16:00 órától az Eiffel Műhelyház Bánffy termében.

Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium

A lélek aspektusai, az alkotói lét és a feltámadás, valamint a klasszikus témák és technikák szerepelnek a műsort megnyitó Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium növendékeinek programjában. A négy szólót, egy duettet és egy triót felvonultató alkotásokban a növendékek olyan nagy hatású klasszikus és modern balettkoreográfusok munkáira is reflektálnak, mint William Forsythe vagy Mihail Fokin. Ezt követően a Magyar Állami Operaház balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet eleveníti fel a május végén bemutatott KisKalóz című produkciójának második részét, amely Harald Lander Etűdök című koreográfiája nyomán veszi sorra a termi próbák lépcsőfokait a kész produkcióig, karaktertáncok formájában is bemutatva a klasszikus balett és a népek táncainak izgalmas ötvözetét.

Kiskalóz – Fotó: Nagy Attila

Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum

A szünet után előbb a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói lépnek színpadra, akik Made in Pécs című műsorukban aktívan reflektálnak az idén 50 éves intézmény gazdag örökségére és szimbiózisára a város kortárs balettegyüttesével. A műsort a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak produkciója zárja, akik Lukács András 2010-ben a Magyar Nemzeti Balett számára készített, Örvény című modern koreográfiáját mutatják be Philip Glass zenéjére.

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Állami Operaház 2013-ban hívta életre Pas de Troi, majd Pas de Quatre néven a vidéki balettegyüttesek fővárosi seregszemléjét. Az Erkel Színházba meghirdetett programsorozat a Covid-járvánnyal megszakadt, idén azonban megújult formában, az intézményes balettiskolák találkozójaként elevenedik újjá, ezúttal az Eiffel Műhelyház falai között.