Ünnepelnek a magyar színházak! Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja – Díszvendég a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Idén nyáron immár 36. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját.  Június 21. és 29. között Kisvárda lesz az ország színházi fővárosa, ahol 26 előadás – közülük 17 versenyben – várja a színház szerelmeseit.

Tartuffe – Fotó: Igor Preradović

Az esemény díszvendége a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, amely idén ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból fotókiállítás és dokumentumfilm vetítés is gazdagítja a programot.

A szakmai zsűri tagjai lesznek: Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező.

A versenyprogram összeállítója Balogh Tibor, aki immár kilencedik éve művészeti tanácsadója a fesztiválnak. Az ő szakmai tapasztalatának köszönhetően rendre változatos, minden közönségréteget megszólítani képes, ugyanakkor karakteres fesztiválok születnek. Balogh Tibor kiemelte, hogy az idei fesztivál szellemi ívének három pillére lesz. Az első a háborúsejtelem. Nyitányaként, Gogol Háztűznézőjének beregszászi előadásában – a férfi társulati tagok távollétében – a férfiszerepeket nők játsszák. A témakörben a zárszó a Térszínházé: az ő morbid humorral komponált Svejkjük, más formanyelven,szintúgy a háború abszurditására mutat rá. A második pillér stílustörténetet idéz. Az előző század 70-es évei átmeneti állapot emlékét idézik. A kor kiváló színpadi szerzői – mások mellett Csurka István, Görgey Gábor és Spiró György – ugyan a szocialista embereszmény ábrázolására kapták a megbízást, de már nem tiltották be minden művüket, ha a valóság színéhez hozzá mutatták annak a fonákját. A harmadik fesztiváltartópillér a jövőé: fiatal rendezők keze alatt, fiatal színésztehetségek mutatkoznak be a versenyműsor folyamában.

Árpád ház

A seregszemle ünnepi eseményei közül kiemelkedik Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

A fesztivál ideje alatt bemutatják Nagy B. Sándornak Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített beszélgetőkönyvét. Levetítik továbbá a Semmelweis című filmet, amit közönségtalálkozó követ.

A 36. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja számos értékes és népszerű produkcióval várja a régi és új látogatókat egyaránt.

Úri muri

Jöjjön el, és élje át a színház varázsát Kisvárdán, ahol a művészet és az emberi történetek újra életre kelnek!

További információért és jegyvásárlásért látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára: www.kisvarda.szinhaz.hu
Blog: https://kisvardaifesztival.blogspot.com/
Események: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival/events

Jegyrendelés: info.kvmh@gmail.com
Jegyvásárlás: 2024. május 14-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)

Forrás: Kisvárdai Fesztivál

,