Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is jelentkezhetünk

A Néprajz Múzeumban a 2024. június 4. és 13. közötti programokon a női fotográfusok szerepvállalásaival, különböző kerámiákkal, a MaDok-filmek következő filmvetítésén a terekkel, a raktármerülés során pedig a Mesterséggyűjteménnyel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A június 4-i Fókuszban a női fotográfusok kerekasztal-beszélgetésen résztvevők a női fotográfusok szerepvállalásaival foglalkoznak majd, továbbá arra keresik a választ, mely társadalmi, vizuális értékmérőkkel ragadhatók meg a globális és privát történetek hátterében alkotó fényképészek művei, és hogyan látja mindezt a kutatói tekintet. Az eseményen résztvevő beszélgetőtársak E. Csorba Csilla muzeológus, fotótörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke, Fisli Éva fotótörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság tagja a Néprajzi Múzeum részéről pedig Szabó Magdolna muzeológus, mint moderátor vesz részt.

KORTÁRS KÖZELÍTÉSEK – Itató 2.0, avagy egy demokratikus kerámiaedény – Simon Holpert

Június 5-én rendhagyó tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Kerámiatérben, ahol a KORTÁRS KÖZELÍTÉSEK projekt újabb eleme mutatkozik be. Hogyan jutunk el a paraszti udvarokban használt baromfiitatótól az absztrakt kerámiáig? A tucatdarabtól az egyedi művészeti alkotásig? A kultúrtörténeti kalandozás során erre és még sok más érdekességre is fény derül.

Szintén a Kerámiatérben, június 8-án, a Kézművesség világnapja alkalmából különleges tárlatvezetésnek lehetnek részesei a látogatók, ahol mélyebben megismerkedhetnek a kerámia készítésének történetével, technikáival és a folyamatos innovációkkal egyaránt.

Terek- Madok- filmválogatás / Utcák, terek, közösségek II. Tematikus vetítéssorozat

Június 11-én filmvetítéssel készül a múzeum a MaDok-filmek sorozat részeként. A MaDok-filmek sorozatot a Néprajzi Múzeum MaDok-programja hívta életre azzal a céllal, hogy kutatók, filmesek, művészek és amatőrök a film médiumán keresztül gondolkodjanak kortárs jelenségekről. 2008–2009 és 2010–2011 között 9 munka készült, amelyek meg is jelentek. A rövidfilmek a városi térről és használóiról, alternatív és underground közösségek működéséről, utolsó pillanatban elkapott eltűnő jelenségekről szólnak, a kétezres évek első évtizedéről, olyan megközelítésekről, amelyek akkor foglalkoztatták az alkotókat. Ez alkalommal a terek kerülnek majd a középpontba.

Szerszámokon tool. Mozaikok a Mesterséggyűjteményből – Raktármerülés

A következő raktármerülésre pedig június 13-án kerül sor, melynek során a Mesterséggyűjtemény kapui tárulnak fel. A Néprajzi Múzeum Mesterséggyűjteményének 15000 tárgya korántsem csupán a különböző mesterségek tárgykészletének halmaza. A raktármerülés során a gyűjtemény olyan darabjaival találkozhatnak az érdeklődők, amelyek a tárgyakon túli kutatási, gyűjtési, kiállítási gyakorlat megértéséhez is közelebb vihetnek. Beolvasztástól megmenekült cégér, törött üvegdarab és hatvanas években készült pattogatott kukoricás gép az újpalotai lakótelepről ugyanúgy elő fog kerülni, mint a nyugalom megzavarására kevésbé alkalmas díszes szerszám és használati tárgy.