Angyalföld irodalmi tükörben

Szerző: – rapé –

Péntek este Papp János előadásában hallhatunk olyan verseket és prózákat, amelyeket Budapest legendás városrésze, Angyalföld inspirált. A tematikus program sok meglepetést ígér. Természetesen Radnótiról, Kassákról, de a Vasasról, a futballról se feledkezik majd el a Szabó Zoltán Attila szerkesztette produkció, melyhez finom muzsika is társul Kristó Zsófi, fuvolaművész jóvoltából.

Papp János a Jókai Anna Szalonban 2023-ban – Fotó: Molnár József

A József Attila Színházban Szabó Zoltán Attila író, dokumentumfilm-rendező öt éven át volt a Legendák nyomában előadások művészeti vezetője. Emlékezetes irodalmi esteket rendezett (szervezett) olyan „játszótársakkal”, mint Létay Dóra, Kocsis Judit, Zöld Csaba, Láng József, Katona János, Ujréti László vagy Rékasi Károly. Volt olyan időszak is, amikor Kálloy Molnár Péterrel amolyan tandemben készültek a Legendák; a közönség mindig élvezettel járt a folyton megújuló, igényes, olykor játékos programokra. A ma már igen sikeres zenei formáció, a Talány Akusztik is az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház koprodukciójából született előadásokon szerveződött.

Az író most a hazai színjátszás egyik legkiválóbb versmondójával, az irodalom iránt elkötelezett színművésszel, Papp Jánossal szövetkezett egy különleges produkcióra, amelynek az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Smaragd-terme ad helyet 2024. június 7-én (19 órakor). Az előadás címe: Legendás Angyalföld.

A Péntek13 Extra-sorozat részeként látható június 7-i programról a Kult13 beharangozójában a következő olvasható: az előadás voltaképpen „klasszikus és kortárs szerzők „párbeszéde” Angyalföldről. Verstéglákból, regényrészletekből, kisprózákból kirakott Képzelt kocsmák, a világosság fortissimójában lelt cipészkalapácsok, porolófák, (piros-kék) focilabdák, gyártelepek és a hőségben izzó mészporos föld látványa által ihletett mondatok Radnótitól, Kassáktól, Rába Györgytől, Berda Józseftől, Lányi Saroltától, Schwalm Zoltántól, Z. Németh Istvántól és másoktól. A műsor vendége: Bozók Ferenc, író, esszéista, piarista szerzetes, Kassák életművének kutatója. A Nyugat Plusz szerzője. Papp Jánost Kristó Zsófi (fuvola) kíséri.

Az előadás alcíme is egy „ős-angyalföldi” szerzőtől, Kassák Lajostól származik: „Egyetlen túlfeszített húron pendül az életünk.”

Jegyek elővételben itt kaphatók:

https://kult13.jegy.hu/program/pentek13-extra-legendas-angyalfold-irodalmi-est-papp-janossal-163363