Öt évvel ezelőtt hunyt el Térey János

Fotó: Máté Péter

Öt évvel ezelőtt, 2019. június 3-án hunyt el Térey János. Emlékére 10 ezer darab Térey-kötetet ajándékozunk diákoknak, és ma délelőtt szűk családi körben felavattuk síremlékét.

Térey János, az 1970. szeptember 14-én született és 2019. június 3-án elhunyt József Attila- és Babérkoszorú-díjjal kitüntetett író, költő, drámaíró, műfordító emléke és életműve előtt tisztelegve a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvesboltok 10.000 példányban teszi elérhetővé az Árnyékunk útra vált című kötetet. A szerző korai verseitől a posztumusz megjelent önéletírásáig (Boldogh-ház, Kétmalom utca. Egy cívis vallomásai) válogattunk jellegzetes és kiemelkedő műveiből, így rajzolva fel a 21. századi magyar irodalom jelentős alkotójának pályaívét.

A tízezer darab ajándékkötetet középiskolai tanulók, főiskolások és egyetemisták – érvényes diákigazolványuk felmutatásával – 2024. június 3-tól az ország minden Libri könyvesboltjában, valamint az Ünnepi Könyvhét idején (2024. június 13–16.) Budapesten, a Vörösmarty téren, a Libri Könyvesboltok 63-as számú standjánál – vehetik át, a készlet erejéig.

Ma, Térey János halálának ötödik évfordulóján a budapesti Farkasréti temető 25-ös parcellájában szűk családi körben felavattuk a költőnek állított síremléket, melyet Gálhidy Péter, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készített.

A teljes közleményt, melyben – többek között – a sírkőről is mesél annak alkotója, a Nyugati tér blogon olvashatja el: https://nyugatiter.blog/2024/06/nem-leszek-mar-persze-bolgarkertesz-sem-hajoskapitany/