85 éves a budapesti Lengyel Intézet

A budapesti Lengyel Intézet idén ünnepli megalakulásának 85. évfordulóját. Az intézmény 1939. május 24-én nyitotta meg kapuit Budapesten – akkor még az első székhelyén, a Múzeum krt. 11 szám alatt – Európa második legrégebben működő kulturális intézeteként.

Az intézmény fennállásának 85. évfordulója alkalmából május 23-26. között ünnepi programsorozattal várja partnereit, barátait és a lengyel kultúra iránt érdeklődőket. A Lengyel Intézet és a Platán Galéria kiállítóterében különleges, új kiállítások nyílnak, a Nagymező utcai székhely előtt pedig 2024. május 24-én, este hat órától ingyenes szabadtéri mini-fesztivállal ünnepeljük az évfordulót.

PROGRAM

május 23. (csütörtök), Lengyel Intézet – kiállítóterem

18.00 óra – Barátság ABC kiállítás megnyitó

Plakátkiállítás lengyel és magyar grafikusművészek munkáiból

május 24-26. (péntektől vasárnapig), 11.00 – 18.00 óra között, Platán Galéria

Virtuális Chełmoński 

Multimédiás kiállítás Józef Chełmoński életre kelt festményeiből

május 24. (péntek), Lengyel Intézet – szabadtéri színpad az intézet előtt, a Nagymező utcában

SZÜLETÉSNAPI SZABADTÉRI FESZTIVÁL A NAGYMEZŐ UTCÁBAN

18.00 óra – V4 Vonósnégyes – A tagországok zeneii hagyományait ötvöző és kiváló művészeit tömörítő komolyzenei formáció

19.00 óra – Hivatalos megnyitó, köszöntőbeszédek

20.00 óra – Kraków Street Band –  Prémium kategóriájú utcazene a folk, a jazz és a blues határán

21.00 óra – Vołosi  –  Születésnapi sztárvendégünk a világzenei színtér legvarázslatosabb, világhírű együttese

Helyszínek:

Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15. / Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32. 

Partnerek és támogatók:

Fővárosi Lengyel Önkormányzat, Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, Terézváros Önkormányzata, ORLEN Magyarország, TIGRA Kft., Wacław Felczak Alapítvány, Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara, Koncept Kultura Alapítvány

Bővebb információ:

Barátság ABC – kiállítás

A Lengyel Intézet fennállásának 85. évfordulója alkalmából olyan kiemelkedő grafikusokat, plakátművészeket hívtunk meg egy közös kiállítás létrehozására, akik hosszú évek óta meghatározó képviselői és aktív szereplői nemcsak hazájuk képzőművészeti szcénájának, hanem a lengyel-magyar művészek, alkotók közötti párbeszédnek.

A meghívott lengyel és magyar művészek neve ismerősen csenghet a magyar közönség számára, hiszen ők már mind bemutatták kiváló munkásságukat a Lengyel Intézet kiállítóterében a korábbi években, évtizedekben megrendezésre kerülő egyéni vagy csoportos kiállításokon. Az általuk megalkotott izgalmas anyag szimbolikusan a magyar és a lengyel ábécé betűit dolgozza fel, amelyből így összeáll egy személyes üzenet, e kiváló lengyel és magyar alkotók közötti barátság ábécéje…

Kiállító művészek:
Magyarország (HU): Árendás József, Bakos István, Baráth Ferenc, Csordás Zoltán, Krzysztof Ducki, Sz. Eszteró Anett, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Kemény György, Keresztes Dóra, Korolovszky Anna, Molnár Gyula, Molnár Tamás, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Simon Péter Bence, Szabó Andrea, Szlama Norbert, Toth Andrej, Toth Tamás, Varga Gábor Farkas, Vitányi Regina, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós

Lengyelország (PL): Tomasz Bogusławski, Krzysztof Białowicz, Dawid Czajkowski, Stanisław Gajewski, Michał Jandura, Peter Javorik, Ryszard Kajzer, Piotr Karczewski, Tomasz Kipka, Sebastian Kubica, Piotr Kunce, Mateusz Machalski, Lech Majewski, Bartosz Mamak, Ola Niepsuj, Władysław Pluta, Mieczysław Wasilewski, Stanisław Wieczorek, Anna Wieluńska, Marcin Władyka, Magdalena Wosik, Agnieszka Ziemiszewska

Virtuális Chełmoński 

Multimédiás kiállítás Józef Chełmoński animált festményei nyomán zenével és a természet hangjaival illusztrálva.

A lengyel Koncept Kultura Alapítvány évek óta népszerűsíti a lengyel történelmet és kultúrát a modern technológia, elsősorban a VR és egyéb multimédiás eszközök felhasználásával. Az általuk előkészített kiállítások minden korosztály számára különleges vizuális élményt jelentenek.

A Virtuális Chełmoński egy olyan utazásra invitálja a látogatókat, melynek során életre kelnek Józef Chełmoński különleges művei, akit a 19. század második felének egyik legjelentősebb életképfestőjeként tartanak számon.

A befogadó különleges zenei- és hangaláfestéssel nyerhet bepillantást a művész egyedülálló és rendkívüli világába.

V4 Vonósnégyes

A tagországok zeneii hagyományait ötvöző és kiváló művészeit tömörítő komolyzenei formáció ünnepi koncertje a budapesti Lengyel Intézet fennállásának 85. évfordulója kapcsán megrendezésre kerülő ünnepi programsorozat alkalmából.

A V4 Vonósnégyes 2021-ben alakult, és az együttes különlegessége abban rejlik, hogy a Visegrádi Négyek országaiban kiemelkedő zenészek egyedülálló együttműködését szimbolizálja. A kvartett tagjai, akik Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot képviselik, szenvedélyesen élesztik fel a régió gazdag zenei örökségét. Autentikus előadásaik a múlt gazdag hagyományaitól a jelen vibráló kompozícióiig terjednek, elvarázsolva a közönséget rangos európai fesztiválokon.

Az együttes küldetése a kulturális csere elősegítése, amelyben kulcsszerepet játszottak a V4 jubileumi évében 2021-ben. A V4 Vonósnégyes, a tagországok zenei hagyományainak összefonódásával, új utakat nyit a zene segítségével, elősegítve egy sokszínűbb és együttérzőbb társadalom kialakítását. Az együttes nem csupán koncertjeikkel törekszik kulturális gazdagodásra, hanem elkötelezett az oktatás mellett is. Mesterkurzusokat és workshopokat tartanak a négy országban, nevelve ezzel a tehetségek következő generációját, és elmélyítve a kulturális kapcsolatokat a V4 régióban.

Kraków Street Band 

A Kraków Street Band az elmúlt tíz évben Lengyelország egyik legismertebb és legkeresettebb együttesévé vált. Zenéjében ügyesen ötvözi a modern folk, a jazz és a blues elemeit. A zenekar számtalan koncertet adott mind klubokban, mind fesztiválokon, többek között a Pol’and’Rockon és a magyarországi Sziget Fesztiválon is. Az együttes Going Away és Waiting című albumait 2019-ben és 2022-ben is jelölték a rangos Fryderyki-díjra az év blues/country albuma kategóriában.

2023-ban a zenekar egy impozáns turnéval ünnepelte 10 éves fennállását, amelyet nagyszabású varsói és krakkói rendezvények koronáznak meg Wojtek Waglewski, Apple Blossom, Jorgos Skolias és Marek Raduli baráti sztárvendégek társaságában.

Vołosi

Születésnapi sztárvendégünk a világhírű Vołosi Együttes. A formáció a világzenei színtér legvarázslatosabb egyedi jelensége. Zenéjük energiarobbanás, amely a muzsikálás határtalan öröméből fakad. Improvizáció a zenei világok határán. Zenei stílusukban rock, jazz, világ-, ambient és filmzenei hatások érvényesülnek. Túlzás nélkül állítható, hogy a Vołosi Együttes jelenleg világzenei szinten is az egyik legkülönlegesebb vonós zenei formáció. Öt virtuóz művész, elképesztő energiákkal áradó zene, népzenei ihletettség, mégis teljesen egyéni hangzás. Az együttes eddig több mint 850 koncertet adott a világ rangos koncerttermeiben. Ott voltak a londoni King Place-ben, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Wiener Konzerthausban, de olyan fesztiválokon is megfordultak, mint a Sziget, a Colors of Ostrava, vagy a Hamamatsu Világzenei Fesztivál.