Átadták a Latinovits-díjat és diplomát: két napon át emlékeztek a színészkirályra és Petőfire Balatonszemesen

Két vajdasági születésű előadó győzelmével ért véget a hétvégén megrendezett XXVIII. Latinovits Versmondó Találkozó és Verseny Balatonszemesen. A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete a 47 éve elhunyt színészkirály életműve mellett Petőfi Sándorra emlékezett, a kétszáz éve született költő versei A csillagok milliárdján versmondó napon hangzottak el.

A Latinovits-találkozó és a Petőfi-versnap díjazottjai

A vajdasági Óbecséről származó Péter Lea, a Nemzeti VERSeny korábbi győztese, Kaleidoszkóp díjas előadó, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem PhD-hallgatója, Pécsett irodalomterápiát tanuló versmondó vehette át a Latinovits-díjat Lutter Imre kuratóriumi elnöktől vasárnap délután. A Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban több mint félszáz verset előadó versenyzők ifjúsági kategóriájában a legfiatalabb, mindössze 14 éves Gál Dániel kapta a Latinovits-diplomát. Péter Lea Petőfi Világosságot és Kántor Péter: Megtanulni élni című versét adta elő, Gál Dániel A XIX. század költői mellett Dsida Jenő: Az öreg óra énekel című költeményével nyűgözte le a hallgatóságot és a szakmai zsűrit. Az ítészek között foglalt helyet Pataki András és Wiegmann Alfréd rendező, Linka Ágnes és dr. Havas Judit előadóművész, a zsűri elnöke Lutter Imre előadóművész, költő volt.

Latinovits sírjánál Pataki András, Lutter Imre és Wiegmann Alfréd

A felnőttek között Borbély Mihály végzett a második helyen, a harmadik helyezett Varga Ilona lett, míg az ifjúsági korosztályban Galusz Áron és Szlobodnik Rampasek Enikő végzett a dobogón. A legidősebb versmondó, a 90 éves Kothencz Jánosné a kortárs Buda Ferenc költeményének zenés tolmácsolásáért különdíjat kapott. A csillagok milliárdján című Petőfi-versnap különdíját Balatonszemes Önkormányzatától a Balaton környékéről, Reziből érkezett Horváth Péter vette át Németh Kornélné polgármestertől. Különdíjban részesült még a felnőttek között Hefler Flóra, Varga Bodó Anita, Balázs László Gábor, könyvjutalmat Harencsár László és Czipa András kapott, az ifjúsági korosztályban különdíjat vett át Nagy Tímea Zsóka, Tóth András Levente és Takács Benedek. Petőfi Sándor költeményei rendkívül széles skálán mozogtak, Az országgyűléshez, A magyar nemzet, a Világosságot vagy a Magyar vagyok című jól ismert hazafias versek mellett kuriózumnak számított A csillagos ég, az Ivás közben vagy a Boldog pestiek című verse. A XX. század költői közül József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Nagy László, Zelk Zoltán és Faludy György versét is tolmácsolták, a kortársak között mások mellett Nagy Zsuka, Karafiáth Orsolya, Szabó T. Anna, Pajor Tamás, Izsó Zita és Pataki Lili írásai hangzottak el.

Latinovits Zoltán 92 éves lenne. A színészkirály halálának 47. évfordulóján Pataki András rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke emlékezett a verstalálkozó résztvevőivel, akik koszorút helyeztek el Latinovits, Bujtor István, valamint édesanyjuk, Gundel Katalin végső nyughelyén, és elzarándokoltak Csonka Márta, a verseny egyik alapítójának sírjához is. Kiss László rendezőre, a Latinovits Alapítvány és a Versmondók Egyesülete alapító elnökére Wiegmann Alfréd, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és Lutter Imre emlékezett a Latinovits Művelődési Ház falán elhelyezett emléktáblánál. A népes közönség előtt zajló programok egyik különlegessége volt az Első Magyar Versszínház produkciója, Petőfi Sándor művének modern versszínházi átdolgozása PS – Az apostol címmel, Borbély Sándor előadásában, emellett a Latinovits Emlékmúzeum kiállítása és DJ Csiák László zenés estje várta a résztvevőket. A programokat a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és Balatonszemes Önkormányzata támogatta, a Petőfi 200 bicentenárium keretében.

Forrás: Latinovits Emlékmű Alapítvány

,