A Ludwig Múzeum két kiadványa díjat nyert a Szép Magyar Könyv 2022 versenyen

Látogatóink megszokhatták, hogy nagy hangsúlyt helyezünk kiadványaink igényes megjelenésére. E törekvésünket idén rangos könyvszakmai elismerések is visszaigazolták, amiről örömmel adunk hírt: két kiadványunk három díjat nyert.

A Szép Magyar Könyv 2022 versenyen a Múzeumi művészeti könyvek kategória nyertese Boros Géza: A Magyar Pavilon a Velencei Biennálén című könyve lett. A Juhász Veronika tervezte, gazdagon illusztrált könyv újszerű megközelítésben mutatja be a Biennále egyik legrégebbi és legértékesebb műemlék épületének a történetét. Juhász Veronikával először a 2016-ban dolgoztunk együtt a Velencei Építészeti Biennále Aektivátorok – Helyi aktív építészet című kiállításán és katalógusán. És ő tervezte Boros Géza 2021-ben megjelent Minden más városnál városabb – 100 bejegyzés Velencéhez című könyvét is.

A velencei magyar pavilonról szóló kötet tavasszal egy másik elismerést is elnyert, egy új díj, a Magyar Könyvtervezés 2022 díj nyertese lett Szakkönyv kategóriában. A zsűri indoklása szerint: „Kiemelkedően jól tervezett, nagyon igényes szakkönyv. Megjelenése, arányrendszere, egyedi színhasználata, hibátlan tipográfiája által egyszerre egy tökéletesen tipografizált szakkönyv és egyszerre egy izgalmas és szemet gyönyörködtető könyvtárgy.” A tömbösített diófából készült díj különlegessége, hogy mérete és formája igazodik a díjazott kiadványhoz.

A Szép Magyar Könyv 2022 versenyen a legszebb könyvborítóért járó elismerést, a Tamás László-díjat idén a Ludwig Múzeum Frey Krisztián-kiállításának katalógusa, a {Script:Abstract} Frey úr ír / Herr Frey Frei című album kapta. Tervezője, Szmolka Zoltán 2011 óta dolgozik a Ludwig Múzeumnak, eddig 29 kiállítási katalógusunk fűződik a nevéhez, és ő tervezte a múzeum jelenlegi arculatát is.

A Frey-album különleges történeti inspirációjú – összekarcolt, lemeszelt kirakatüveget idéző – védőborítós megoldásáról a kötet szerkesztője, a Frey-kiállítás kurátora, Rieder Gábor írt a napokban a blogunkon.

Díjazott könyveink – sok más kurrens kiadvánnyal együtt – a Ludwig Múzeum shopjában megvásárolhatók. 

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum