Szentendrei Múzeumok Éjszakája – június 24. szombat

Érzékeket felvillanyozó művészeti kalandok a szentendrei múzeumokban, szerelem éjszakája a szentendrei Skanzenben. Idén először a Skanzen is csatlakozott a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez. Egy város, egy este, egy karszalag: egyetlen éjszaka alatt tíz helyszín számtalan programmal várja a látogatókat. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) nyolc múzeumában a művészetekben, a szentendrei Skanzenben a múltban kalandozhatnak az érdeklődők.

A Ferenczy Múzeumi Centrum programjai között lesz Barcsay-kiállítás megnyitó jazzkoncerttel, játék illatokkal és képekkel Zólyomi Zsolt parfümőrrel, könyvesboltavató és Lovecraft könyvbemutató pezsgős koccintással, tárlatvezetés csokikóstolóval, zseblámpás felfedező helytörténeti túra, utcakőfestés, párkapcsolati meseest, tárlatvezetések, antropológiai előadás és afrotánc, Ott Anna #olvass könyvklubjában ezen az estén Závada Péterrel beszélget. A Múzeumok Éjszakáján a kulisszák mögé is bepillanthatunk egy különleges raktártúra keretében, amelyen a Ferenczy Múzeumi Centrum grafikai gyűjteményével ismerkedhetnek az érdeklődők.

Ferenczy Múzeum © Deim Balázs

Ferenczy Múzeum © Deim Balázs

A Skanzenben időtlen kalandokkal és örök trendekkel várják a látogatókat. Szent Iván éjjelén a Skanzen tavaly megnyílt Erdély épületegyüttesében minden megtörténhet, hiszen a szerelem és az udvarlás a központi téma. Nemcsak gyönyörű századfordulós ruhákat lehet felpróbálni, de valódi táncmulatságot is szerveznek piknikkel, szerelmi jóslással és titkos üzenetekkel, szerelmes tárlatvezetéssel. A Kortárs&Balett Tánccsoport bemutatója után lesz kertmozi, koncert, Fonó táncház. Fényfestés, tűzugrás és tűzzsonglőrök, kézműves foglalkozások és játékhelyszínek várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján a Skanzenben is.

Skanzen © Tokodi Gábor

Skanzen © Tokodi Gábor

FMC programok

16:00 Mit kaptunk Vajdától? Radák Judit Vajda-kutató tárlatvezetése a Vajda, a próféta című kiállításon, Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.     

16:00–20:00 Mozaik a macskakövön – Közösségi alkotás a Barcsay Múzeum és a Kmetty Múzeum között, Dumtsa Jenő utca, Fő tér           

16:00-19:00 ISBN x FMC x Kijárat Kiadó könyvvásár

Kedvezményes könyvvásár a Kijárat Kiadó köteteiből. Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.

17:00 Múzeumra hangolva – beavató tárlatvezetés az FMC és a debreceni MODEM edukációs programjának alkotóival, MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.

17:00–23:00 Ne dobja ki az emlékeket!

Múzeumi gyűjtőkampány a Ferenczy Múzeumi Centrum helytörténeti gyűjteményéhez

Kutasson kicsit a fiókokban, albumokban, rejtett dobozokban, a padláson!

A városlakók, a város és környéke életének történéseit, változásait dokumentáló, rögzítő iratokat, fotókat, szórólapokat vagy kisebb tárgyakat hozza be hozzánk a Múzeumok Éjszakáján!

Muzeológusainkkal beszélgetve, egyeztetve kiderül, miért fontos, értékes egy megsárgult szerződés, egy-egy szakadozott fotó vagy egy rég elfeledett mozijegy.

Helyben szkenneljük, fotózzuk, adatoljuk az előkerült kincseket, mellyel a mi (virtuális) gyűjteményünk gyarapszik, de mindenki hazaviheti portékáit! Persze örülünk, ha valaki úgy érzi, jobb helye van a múzeumban az amúgy félreeső helyeken porosodó iratoknak, fotóknak, tárgyaknak! Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.

17:00–23:00 Le parfum, la composition – játék az illatokkal és képekkel | Zólyomi Zsolt parfümőr válogatása alapján, Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.              

18:00 ISBN x FMC x Kijárat Kiadó könyvbemutató. Kerekasztal beszélgetés Horváth Márk, Lovász Ádám, Nemes Z. Márió: H.P. Lovecraft – Poszthumanista olvasatok című kötetének kapcsán, Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.         

18:00 #Olvass könyvklub EXTRA Ott Annával | vendég: Závada Péter, Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.        

18:00 Koponyalékelések és fertőzések nyomai a pátyi honfoglalás kori temető leleteiben | Dr. Hajdu Tamás antropológus előadása a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit c. kiállításon, MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.          

18:30 Érzékekre hangolva  | Csokoládé és képek | Klimó Károly tárlatvezetése csokikóstolóval,  Czóbel Múzeum, Templomtér 1.

19:00 Pezsgős koccintással egybekötött ISBN könyvesboltavató, Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.

20:00 Kiállítás-megnyitó | Barcsay Jenő: A Formák ritmusa c. kiállítás-megnyitó, utána az Ágoston Béla Qrtett jazzkoncertje,  Szentendre Fő terén, Kmetty Múzeum, Fő tér 21.  

21:00 Dobbanó | Afrikai közösségi tánc Divin Ngamba vezetésével a Cataracta c. kiállításhoz kapcsolódva, PhotoLab – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

21:00 Kurátori tárlatvezetés Iberhalt Zsuzsa művészettörténésszel Barcsay Jenő: A Formák ritmusa c. kiállításon, Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

21:15 Esti Múzeum Korzó | Ismerd meg a Ferenczy Múzeumi Centrumot! Zseblámpás helytörténeti és építészeti séta Komáromi-Raisz Borbála idegenvezetővel, FMC Múzeumok, a séta a Ferenczy Múzeum elől indul, Kossuth u. 5.  

21:30 Nyújtsd a kezed! | Párkapcsolati meseest Nagy Lucával 16+, Kovács Margit Kerámiamúzeum, Vastagh Gy. u. 1.  

22:00 Körforgásban a divat | Tárlatvezetés Csalár Bence divatújságíró és divatszakértő, a Színfalak mögött – A magyar divat című kötet szerzőjével A Gyűjtemény c. kiállításon, Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.

23:00 Éjszaka a raktárban | Raktártúra az FMC grafikai gyűjteményébe Kigyós Fruzsina kurátor és Eged Dalma gyűjteménykezelő vezetésével , Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.     

Családi programok a kiállítóterekben:

Vissza a múltba! Folyamatosan a MűvészetMalomban, A tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállításban és a múzeumpedagógiai teremben (Deim-terem). Online elérhető családi szabadulószoba és honfoglalás kori stylist játék.

Utazz velünk! Folyamatosan a Ferenczy Múzeumban, A GYŰJTEMÉNY című tárlaton. Interaktív családi vezető rejtvényekkel, nyomozással, kódfejtéssel és apró meglepetésekkel.

Mondd el! Hagyj itt nekünk három szót, kifejezést, ami elmondja, mit gondolsz a kiállításról!

Szentivánéji kiállítás-ajánló

Czóbel Múzeum, Szentendre, Templom tér 1.       

Paletták – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai

Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

IKON – Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.    

Kontra – Hajdú László kiállítása

Kmetty Múzeum, Szentendre. Fő tér 21.                              

Barcsay Jenő: A formák ritmusa

Megnyitó: június 24. szombat 20:00

Kovács Margit Kerámiamúzeum, Szentendre, Vastagh Gy. u. 1.

Kovács Margit, a Duna királynője – állandó kiállítás

MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.

Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei       

PhotoLab – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

Cataracta. Hajdú D. András kiállítása

Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

Vajda, a Próféta

Skanzen programok

Erdély VÁROS

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK 18:00-22:00

  • Mézeskalács díszítés (búcsúi szív) – Korzó kávéház emeleti foglalkoztató
  • Jegykendőhímzés – Korzó kávéház emeleti foglalkoztató
  • Ékszerkészítés – Korzó kávéház emeleti foglalkoztató)
  • Szív zselé készítése – Jaeger F. József gyógyszertára emelet

JÁTÉKHELYSZÍNEK 18:00-22:00

  • Szerelmes levelek feladása – Postahivatal
  • Betűkirakó és titkos üzenet készítése – Hirsch-nyomda
  • Gyógynövények és afrodiziákumok felismerése – Jaeger F. József gyógyszertára

MEGNYITÓ TÁNCBEMUTATÓ – Stefanovics kortárs tánccsoport Szentendre – 18:30 –

Szerelem a szford.– tematikus séta 19:00 órakor (Találkozási pont: Erdély, városi főtér)

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS – Pajtakult – Korzó Kávéház emeleti terem

FONÓ TÁNCHÁZ A SARJÚ BANDÁVAL 19:30-21:00 – Főtér

ÖTÖDIK ÉVSZAK KONCERT 21:00-22:00 – Főtér

FÉNYFESTÉS 21:30 – fénybemutató a Főtér épületein

MUTATVÁNYOSOK, TŰZZSONGLŐRÖK 22:00 – Főtér

KERTMOZI 22:30 – a „Hab” című film vetítése – Erzsébet liget

BEÖLTÖZŐ – Dávid Antal divatáru-kereskedés

PIKNIK – Erzsébet-liget

OLVASS ÉJJEL-NAPPAL! – ingyenes könyvek – Erdély, városi főtér

FALU

PAJTAKULT KIÁLLÍTÁS – Csernátfalui csűr

SZERELMI JÓSLÁS – Patika, bútortörténeti kiállítás

GOMBÓCFŐZÉS titkos szerelmes üzenettel – Balavásári porta

MESÉK A SZERELEMRŐL GYEREKEKNEK – 19:00- 19:30 – Tordátfalvi iskola

MESÉK A SZERELEMRŐL FELNŐTTEKNEK– 21:00- 21:30 – Tordátfalvi iskola

TŰZUGRÁS 22:30 – Falu

A rendezvény ideje alatt a Korzó Kávéház kávé és sütemény különlegességekkel, grillterasszal várja a vendégeit.

Egyéb fontos információk:

Szentendrei Múzeumok Éjszakája: Egy város, egy este, egy karszalag: álomprogramok a Ferenczy Múzeumi Centrumban (FMC) és a Skanzenben. A megváltott karszalaggal a Skanzen és a Ferenczy Múzeumi Centrum eseményei látogathatók.

A karszalagok ára:
Felnőtt: 3000 Ft, gyermek (6-18 év): 1500 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes

* A karszalag minden programra és minden tárlatra érvényes. Nyitvatartási időben a múzeumok pénztáraiban, a szentendrei TDM-ben és a jegymester.hu oldalon megvásárolható. A szentendrei programok a központi múzeumok éjszakája karszalaggal is látogathatóak. (Az aznapra váltott Skanzen napijegy és a Skanzen Kártya a Múzeumok éjszakája programra nem érvényes.)

Közlekedés:

A HÉV-állomástól a program ideje alatt óránként kétszer retúr Robur járat közlekedik, amelyet a Szentendrei Múzeumok Éjszakája karszalaggal ingyenesen lehet igénybe venni. A buszjárat megállóhelyei: Szentendre belvárosa, FMC múzeumai (11-es úti megálló) és a Skanzen, Erdély tájegység.

Részletes programok:

www.muzeumicentrum.hu

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

www.skanzen.hu

https://www.facebook.com/SKANZEN.HU