Június 4-ig lehet pályázni az Esterházy Art Awardra

A hét végéig lehet online úton jelentkezni az Esterházy Art Awardra. A beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek 2023. december 15-től 2024. március 3-ig kiállítása nyílik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

© Kerekes Zoltán 

A kiállítással egybekötött díjátadó 2023. december 14-én lesz Budapesten, a Ludwig Múzeum Kortárs – Művészeti Múzeumban. A pályázat kiírója az Esterházy Privatstiftung.

A kiírást ITT lehet elérni, pályázni pedig az EZEN A LINKEN lehet.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni.

A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak.

Pályázhat minden képzőművész, aki a díjátadás időpontjában – 2023. december 14. – nem töltötte még be 45. életévét. Az Esterházy Art Award nyerteseinek jutalma díjazottanként bruttó 5.000 euró, valamint egy 2024-es kiállítási lehetőség a kismartoni Esterházy-kastélyban. A nemzetközi zsűri minimum kettő, maximum három díjat ítél oda.

Az idei évben két új zsűritagot köszönthetünk, Dr. Ulrike Groos-t, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatóját, aki emellett többek között a zürichi székhelyű Camille Graeser Alapítvány kuratóriumának, valamint a müncheni QUIVID Művészeti és Építészeti Bizottságának tagja, illetve Barbara Horvath, művészettörténészt, kurátort, a Kunstverein Eisenstadt művészeti vezetőjét. A zsűri, már korábbról ismert tagjai: Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója, Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója, Rieder Gábor PhD, szabadúszó művészettörténész, kurátor, szerkesztő, Szegedy-Maszák Zsuzsanna PhD, művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár fő muzeológusa, az Indiana University vendégprofesszora, és végül, de nem utolsó sorban Vitus Weh, a kiállításszervező, kurátor, kutató (kultúra tudományok), az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója.

A második fordulóba továbbjutó művészeket június közepén írásban értesítjük. Az eredeti művek beszolgáltatása december 4.

Háttérinformáció az Esterházy Art Awardhoz

Az Esterházy Art Award odaítélésével a hercegi háznak a kortárs képzőművészet területén gyakorolt mecénási tradíciója folytatódik. Közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung emellett kötelességének tekinti, hogy kulturális összekötő szerepet töltsön be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Ennek megfelelően az Esterházy Art Award célja a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2009-ben a Borsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel és Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patríczia, Kovács Olívia, 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalma és Tibor Zsolt, 2017-ben Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre, 2019-ben Győri Éva Andrea, Nemes Márton és Puklus Péter, míg 2021-ben Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám kapták meg.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Műzeum