Gináról a tanév utolsó napjain

Gondolkodjunk közösen a bántalmazásról, a felelősségvállalásról és az áldozathibáztatásról. Június 6-tól június 11-ig, az évadban utoljára lesz látható az eSzínházon a Gina, ráadásul ezúttal a középiskolás osztályok számára különleges akcióval is készülnek.

© Dömölky Dániel

A történetbéli Boros család konszolidált, értelmiségi, vegán étrendet követő emberek, nem is lehet róluk rosszat mondani, még akkor sem, ha a mai Magyarországon csak a kis csalások játékszabályai szerint tudnak boldogulni. Egy este, amikor áthívják vacsorára egykori barátjukat, az azóta befolyásossá vált vízilabdaedzőt, történetük nem várt fordulatot vesz. Az éjszaka közepén egy nyomozónő állít be hozzájuk, és közli, hogy fiukat, és vele együtt az egész vízilabdacsapatot letartóztatták egy kiskorú lány bántalmazási ügyében. A kisvárosban hamarosan mindenki tudomást szerez az esetről, a szülők pedig harcba kezdenek a fiú védelmében. A közvélemény azonban nem kíméletes – senkivel sem. A bűn és a felelősség kérdéseit feszegető történetben azt követhetjük végig, hogy ebben az extrém élethelyzetben a családtagok hogyan szembesülnek egymással, végeredményben pedig önmagukkal.

© Dömölky Dániel

© Dömölky Dániel

Schwechtje Mihály által írt és rendezett Gina megtörtént eset alapján készült: egy élsportoló gimnazista fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik, „beginázzák” az áldozatot és az internetre kerülnek fel kompromittáló fotók a lányról. A darab a helyzet feldolgozását vizsgálja az elkövető, az áldozat és a szülők szemszögéből. Az előadás középpontjában egy, a fiatalokat erősen érintő téma áll, éppen ezért a Radnóti Színház és az eSzínház úgy tűzi műsorra most az online változatot, hogy azt középiskolai osztályok is meg tudják tekinteni a tanév utolsó napjain. A pedagógusoknak lehetősége nyílik úgy nevezett osztálylinket igényelni, amellyel az előadás az előre meghatározott napon és időintervallumban válik elérhetővé az osztályok számára. Ennek ára (bruttó) 12.000 forint. A további részletekről és technikai információkról a szabina.sarkozi@eszinhaz.hu e-mailcímen kérhetnek tájékoztatást.

© Dömölky Dániel

© Dömölky Dániel

Az előadáshoz díjmentesen igényelhető tantermi foglalkozás is, amely egy előkészítő és egy, a megnézést követő feldolgozást foglalkozást foglal magában. A foglalkozás keretében az előadás egyes jeleneteiből kiindulva színházi, drámapedagógiai és szociodrámás formákon keresztül a fiatalokkal közösen gondolkodnak a bántalmazás, a felelősségvállalás és az áldozathibáztatás témáin. A diákokkal asszociációkat gyűjtve körüljárják, majd tisztázzák a fenti fogalmakat. A foglalkozás adott pontjain nézőből résztvevővé válnak úgy, hogy ők maguk is szerepbe lépnek, a látottakat kiegészítik fantáziájukkal, feltöltik saját buli-kultúrájukkal, tapasztalataikkal. Hol belépnek a történetbe, hol pedig kilépnek belőle és reflektálnak a legfontosabb kérdésekre:  Vajon mi vezethet egy ilyen eseményhez? Hogyan válik valaki áldozattá? Hogyan kerülhető el, hogy azzá váljon? Milyen segítséget lehet ilyen helyzetben nyújtani? Kihez lehet fordulni? A programra Hlinyánszky Doma drámainstruktornál lehet jelentkezni, a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu címen. 

Forrás: Radnóti Színház