Ínyenc operaritkaságok, tánc, könnyű- és világzene – a jegyek már elérhetőek a Liszt Ünnep első programjaira!

Kurtág György egyetlen operájának várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka és a fesztivál névadójának töredékben fennmaradt operája – a jegyek már elérhetőek az idén október 11. és 22. között megvalósuló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál első programjaira.

Danubia Zenekar

Kurtág György Samuel Beckett korszakos műve, A játszma vége alapján írt első operáját 2018-ban mutatták be a milánói Scalában, a premiert szűnni nem akaró tapsvihar és álló ováció fogadta. A járványhelyzet okán többször is meghiúsult hazai bemutató pótlására idén ősszel végre sor kerül, a zenetörténeti jelentőségű alkotást itthon a Liszt Ünnep közönsége hallhatja először szcenírozott koncertként, a Danubia Zenekar közreműködésével. A magyar zeneszerzés ugyancsak megkerülhetetlen 20. századi alakja, a Kurtággal hat évtizeden át szoros barátságot ápoló géniusz, Ligeti György műveiből pedig a modern zene három értő tolmácsa, Borbély László, Csalog Gábor és Palojtay János ad elő egész estés válogatást egy nagyszabású zongoramaraton keretében.

Clayton-Hamilton Jazz Orchestra © Luis Andrew

Harcok a végvárakon, szerelmi bonyodalmak, becsület, bátorság és bepillantás egy színházi alkotóközösség életébe: Eredics Benjaminnak a Müpa Zeneműpályázaton díjazott és a Bartók Tavasz részeként bemutatott, Végvárak, vitézek című zeneműve immár teljes pompájában, kalandos táncjáték formájában lesz látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes © Csibi Szilvia/Müpa

A jazzfanatikusok örömére érkezik a közel négy évtizede alapított, méltán legendás Clayton–Hamilton Jazz Orchestra, ráadásul nem is akármilyen sztárvendégekkel! A japán orgonista, Curuga Akiko, valamint a hazai pop- és souldíva, Radics Gigi közreműködése mellett az este különlegességét a kifejezetten erre a turnéra megálmodott új szerzemények adják. A könnyedebb stílusok iránt érdeklődőknek a műfajok határait felülíró, elektronikával és énekhanggal is kísérletező, hipnotikus kompozícióiról ismert lengyel zongorista-zeneszerző, Hania Rani koncertje ígér felejthetetlen élményt, míg az ötvenéves Kronos Quartet a díjnyertes iráni énekes-zeneszerzővel, Mahsa Vahdattal lép fel, akivel 2019-ben közös lemezt is megjelentettek. A cigány kultúra rajongói egy fergeteges roma lagziba csöppenhetneka Boban Marković Orkestar, a Parno Graszt, Lakatos Mónika, valamint a Romafest Gypsy Dance Theatre szcenírozott koncertjével.

Parno Graszt © Istvándi Botond

A fesztivál záróeseménye is valódi kuriózumnak ígérkezik: Liszt Byron tragédiája által ihletett operája, a Sardanapalo első felvonását 2018-ban mutatták be a komponista életének egyik legfontosabb színhelyén, Weimarban. A David Trippett által rekonstruált, töredékben fennmaradt alkotásra a budapesti közönség most Liszt Dante-szimfóniájával párba állítva, a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Kirill Karabics vezényletével, a Staatskapelle Weimar előadásában csodálkozhat rá.

A Liszt Ünnep eddig meghirdetett programjairól bővebb információ: www.lisztunnep.hu

Staatskapelle Weimar © Felix Broede

Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

A 2021-ben, Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján életre hívott Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó szereplőit és legfrissebb alkotásait emeli programjába és hozza el Magyarországra. A Liszt életművét jellemző kiemelkedő minőség, műfaji sokszínűség és formai gazdagság a Liszt Ünnep számára is alapérték.

A Müpa harmadik alkalommal megvalósuló összművészeti eseménysorozatának részeként nagyszabású hangversenyek, klasszikus és kortárs zenei kamaraprodukciók mellett templomi koncertek, könnyűzenei- és jazzprogramok, táncelőadások, irodalmi és képzőművészeti vásárok, valamint ingyenes köztéri események várják a közönséget Budapest legjelentősebb művészeti tereiben és a város számos pontján.

Forrás: Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál