ÚJ NÉZŐPONT – Kiállítás az Artézi Galériában

Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galériában hat művész munkáiból nyílt kiállítás. Az alkotók és a kiállítást megnyitó művészettörténész is nő: Fónod Lili. Ám a kiállítást egyáltalán nem jellemzi valamiféle feminista, netán a nőiséget kiemelten hangsúlyozó szemlélet. Nonfiguratív, főként lírai absztrakt művek láthatók igényes kivitelezésben. Grafikusok, festőművészek és egy üvegművész munkáit láthatjuk.

Az üvegplasztikákat készítő Karajz Anna érzékeny munkáin látszik, hogy a Hollóházi Porcelángyárban és az Iparművészeti Múzeumban tanulta a szakmát. A minimalista szemléletű művész szabályos geometriai alakzatokat tervez. A türkiz (türkizzöld/türtkizkék) kisplasztikáknak a színe is titokzatos; különböző kultúrákban a tisztaságot, kifinomultságot, nőiességet, az érzelmi egyensúlyt jelképezi.

Kovács Johanna leginkább vegyes technikával dolgozó festő és grafikus. Firkaszerű, szálkás rajzolási mód jellemzi, alakjai gyakran torzak, groteszkek, különös módon kapcsolják egybe a hagyományokat a nonfiguratív festésmóddal. Kompozíciói olykor meseszerűek, érzelmekkel telítettek a „festékbe oltott indulatok”. Számos haia és külföldi múzeumban őrzik műveit.

Akárcsak Kovács Johanna, Sz. Kovács Ildikó is rajztanár, ez érződik mindkettőjük igényes felületkialakításán. Elkötelezett híve a geometrikus absztrakt művészetnek. Komponálási módjában is annak követője, formai és színbeli kontraszthatásokra épülő munkáinak megszerkesztettsége tisztaságot sugall.

Gedeon Irén avantgárd formabontó irányzatokhoz kapcsolódó, vegyes technikával készült festményei élénk, erőteljes színűek, dinamikusak. Ősi kultúrák és a természet alkotóelemei egyaránt meghatározzák kép világát; saját meghatározása szerint a dolgos mögöttesét, a szem számára nem láthatót kutatja és jeleníti meg.

Uzsoky Katinka évekig tervezőként dolgozott, melynek hatása mai napig jelen van a vegyes technikával készült festményein. Felületkezelése szerint nonfiguratív művész, többnyire absztrakt geometrikus képi elemekből komponál, de színei, gesztusai gyakran érzelmileg telítettek.

Vörös Valéria festőművész a kiállítás kurátora főként sorozatokat fest, vegyes technikával; készít miniatúrákat, akrillal festett vászonképeket és textilkollázsokat is. Lírai absztrakt művész, szabálytalan alakzatokból komponál, a szürke sokféle árnyalatát használja. Felületalakítása összetett, sokrétű. Az Új nézőpont című kiállításon látható művek többsége harmonizál az ő képi világával.
 
A kiállítás 2023.06.03-án 17:00-tól FINISSZÁZZSAL folytatódik.

Forrás: Artézi Galéria