Tabán-sztorik és „könyvcunami”

Egy napon tette közzé Szabó Zoltán Attila három könyvét a Magyar Elektronikus Könyvtár. A K.Ö.R. – Kálloy Összes Rövidítve című műve egy nemzedék életérzését, örömeit és gondjait tárja elénk, miközben Kálloy Molnár Péter (eddigi) élettörténetébe, sorsába avat be. A Tabló 1. – 2. a szerző portréinterjúinak gyűjteménye. (Mindhárom esetben a kiadó a lakiteleki Antológia volt.) Közben az író – házigazdai minőségben – a Jókai Anna Szalonbéli újabb Tabán-előadásokra is készül.

Szabó Zoltán Attila – fotó: Juhász Melinda

Szabó Zoltán Attila május 18-án (18:30) dr. Vámos Évát, a Journal Francophone de Budapest főszerkesztőjét és Zsuráfszky Zoltánt, táncművészt, koreográfust, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatóját, június 8-án Papp János, színművészt, az Aquincumi Költőverseny „atyját”, valamint Zöld Csabát, a Talány Akusztik zeneszerzőjét, színművészt látja vendégül. A közös nevező, mint minden esetben: a Tabán.

Kisteleki Dóra Tabán-illusztrációja 

A május 18-i programról a Jókai Anna Szalon Facebook-oldalán a következőt olvashatjuk: „dr. Vámos Éva igazi (tabáni) lokálpatrióta, aki az Attila úton él, s aki a francia kultúra elismert képviselője a magyar médiában. Zsuráfszky Zoltán Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, aki ars poeticáját így fogalmazta meg: azt mondják: nyelvében él a nemzet. De úgy gondolom: a táncában is.”

Tabló 1. az Óbudai Társaskörben, a könyvbemutatón – Fotó: Molnár József

A Tabán-sztorik Szabó Zoltán Attilával című előadássorozat korábbi eseményein mások mellett Herczku Ági, Nikola Parov, Hirtling István, Farkas Izsák, Zórád Kati és Krizsán Edith is szerepelt. De a békebeli Tabánt korábbi irodalmi estjén (versben, prózában, zenében) az a Kálloy Molnár Péter is megidézte, akiről alkotótársa, régi barátja, a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat főszerkesztője könyvet írt. Ugyancsak figyelemre méltó olvasmány Szabótól A Tabán a világ közepe (2022), és a két Tabló-könyv. Horváth Gábor Miklós, kritikust idézve: a kötetben szereplők akarva-akaratlanul az elmúlt évtizedek mindannyiunkban felmerülő kérdései­ről, a harmadik évezred időnként elviselhetetlennek tűnő változásai­ról beszélnek.

K.Ö.R.: https://mek.oszk.hu/24600/24624/

Tabló 1,2: https://mek.oszk.hu/24600/24623/pdf/

Csj