A Liszt Ferenc Kamarazenekar bemutatta új hangversenybérletét

Az idén 60 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar ötkoncertes zeneakadémiai sorozatot állított össze a 2023/24-es évadra, melyben a világhírű közreműködők mellett a műsor választás is kiemelkedő, így méltán figyel fel rá a klasszikus zenét kedvelő közönség.

Az együttes idén márciusban ünnepelte megalakulásának 60. évfordulóját. Önbizalmat és bizonyos értelemben határozottságot adnak az eddigi eredmények: gazdag a hagyomány, amiből meríthetnek, és egyben bíztatóak azok a jelek, amelyekkel közönségük a repertoár újdonságaira, művészpartnereik megújuló körére reflektál. Izgalmas műsorválasztás, változatosság és kimagasló művészi színvonal – ezek az alapok, emellett a szerkezetből kiemelhető tartalmi elem még a versenyművekre való fókuszálás. Törzsközönségük felfedezheti, hogy a korábbi évekhez képest egy eseménnyel bővült a bérletbe vont koncertek sora, és így tulajdonképpen zeneakadémiai fellépések keretében egy „Beethoven-minibérletet” is kínál az együttes.


Már hagyomány, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneakadémiai évadát művészeti vezetőjével, Várdai István világhírű csellóművésszel indítja, a dátum is visszacseng az előző évekből, ismét október 25-ére esik az első koncert. Karmesterük az együtteshez hosszú ideje szoros szakmai szálakkal kötődő Takács-Nagy Gábor lesz; a zenekar, a szólista és a dirigens közös művészi terve ezúttal Schubert, Brahms és Dvořák művein keresztül a romantika két különböző irányának érzékeny és kiforrott bemutatása. A második koncertre advent első vasárnapján, december 3-án kerül sor, Daniel és Andreas Ottensamer lesz a vendégük. Daniel a Bécsi, Andreas a Berlini Filharmonikusok szólóklarinétművésze, azonban testvéri hangszeres vetélkedésre ezúttal nem kerül sor: a báty egy Weber-klarinétverseny szólójában remekelhet, a fiatalabb Andreas pedig dirigensként irányítja a változatos programú koncertet. Emlékezetbe vésődő a harmadik előadás dátuma is, hiszen Valentin-napon tartják Sunwook Kim zongoraművésszel közös hangversenyüket, és nem lehet kétséges, a kitűnő szólista-dirigens személyén túl teltházat vonz majd Beethoven 4. zongoraversenyének és 7. szimfóniájának előadása. Tartalmi párja ennek a hangversenynek a következő, április 17-ére meghirdetett koncert. Beethoven 1., c-moll és 3., C-dúr zongoraversenyének szólóját a nemzetközi zenei élet egyik legfoglalkoztatottabb előadója, a hazánkban immár másodszor fellépő Javier Perianes játssza.  Az utolsó koncertre a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendégeként május 5-én a rendkívül népszerű Signum Saxophone Quartet érkezik Budapestre. A szaxofonnégyes nagyon is beleillik abba képbe, amit a kamarazenekar a klasszikus zene jelen idejű létéről, előadásmódjáról elképzel és egyre határozottabban képvisel. Romantikus és barokk átiratok, kortárs sikerdarabok ígérnek igazán pezsdítő zenei élményt.

Bővebb információ: https://www.lfkz.hu/hu/hirek/zeneakademia-berlet-202324

Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar