Magyar Sport Napja: Ismerd meg a vitorlázás hagyományait!

Minden évben május 6-án ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Magyarország a sport szerelmeseinek országa, ahol minden évben számos sporteseményt rendeznek, így van is mire visszaemlékezni.

A hölgyeknél Érdi Mária, a férfiaknál pedig Vadnai Jonatán lett az Év Vitorlázója

1875. május 6-án Budapesten rendezték meg Európa első szabadtéri sportversenyét. 2000-ben Magyarország úgy határozott, hogy ennek emlékére, május 6-a országosan a sport napja lesz. A magyar vitorlázás kezdete egészen az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, amikor is tizenhat magyar arisztokrata megalapította az első magyar vitorlás klubot. A Magyar Vitorlás Szövetség a 2000-es évek óta szintén megünnepli a Magyar Sport Napját. És van is mit ünnepelni, ugyanis a magyar élsportoló vitorlázók az elmúlt években jobbnál, jobb eredményeket értek el a nemzetközi mezőnyben. A legeredményesebb magyar női vitorlázó Érdi Mária, aki a legutóbbi ötkarikás játékok után ismét jó esélyekkel vitorlázik az olimpiai kvóta megszerzéséért, hasonlóan Vadnai Benjáminhoz és testvéréhez Jonatánhoz. Büszkék lehetünk Berecz Zsombor a világ- és Európa-bajnok vitorlázóra is, aki a tokiói olimpiáról ezüstéremmel tért haza. Majthényi Szabolcs és Domokos András kettős, húsz világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérem tulajdonosaként, a vitorlázás történetének egyik legsikeresebb magyar párosa.

Berecz Zsombor a magyar zászlóval (ezüstérem)

A Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett legtöbb vitorlás sportesemény hosszú múltra tekint vissza, ilyen például a május 13-i Balatoni Évadnyitó túraverseny, amelyen ünnepélyesen sor kerül a Balaton megkoszorúzására. Ezzel az eseménnyel hivatalosan megkezdődik a hajózási, valamint a balatoni idegenforgalmi szezon. Július elején pedig indul a Kékszalag Fesztivál, aminek a keretein belül a régóta fennálló Fehér Szalagot, Kékpántlikát rendezi meg az MVSZ, valamint természetesen a Kékszalagot, ahol a vitorlázók Európa egyik leghosszabb tókerülő versenyén mérhetik össze tudásukat, miközben a kilátogatók különböző parti eseményeken vehetnek részt.

Majthényi Szabolcs, Domokos András, Altea 2021

A Magyar Vitorlás Szövetség célja a hagyományok fenttartásával többek között az, hogy a vitorlázás még népszerűbbé váljon Magyarországon, illetve a magyar vitorlázók továbbra is sikeresen szerepeljenek a nemzetközi versenyeken. A nem titkolt cél az, hogy a vitorlázás sportág minél több ember számára elérhető legyen, növelve ezzel a szabadidős vitorlázók számát.

Vadnai Benjámin, Tokyo, 2020

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöni a sportágat szeretők támogatását, és arra ösztönzi őket, hogy népszerűsítsék a vitorlázást és a többi más sportágat is: „Hagyjuk, hogy a sport összekösse az embereket, és ünnepeljük együtt a Magyar Sport Napját!